ENERGI

Vindkraftmotstandere starter nasjonal aksjonsgruppe

Slår sammen lokale grupper fra hele landet.

Det har vært stor motstand mot vindkraft flere steder i landet. Nå skal motstanderne samle seg under én organisasjon. Førstkommende søndag varsler de demonstrasjon i Oslo. Bildet er fra Fitjar.
Det har vært stor motstand mot vindkraft flere steder i landet. Nå skal motstanderne samle seg under én organisasjon. Førstkommende søndag varsler de demonstrasjon i Oslo. Bildet er fra Fitjar. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
2. sep. 2019 - 07:40

Vindkraftmotstandere fra hele landet slår seg sammen i en nasjonal aksjonsgruppe. De lover flere og mer koordinerte aksjoner mot vindkraftutbygging.

De lokale aksjonsgruppene skal bestå, men Motvind-organisasjonen skal gi vindkraftmotstanderne en klar stemme mot politikere og andre aktører, skriver NRK.

Leder Eivind Salen i organisasjonen sier til kanalen at problemet etter hans mening er at vindkraftutbyggerne går inn i små bygder i landet der motstand lokalt har vært vanskelig å organisere.

– Vi skal samle og forene alle disse små plassene, sier han.

Den nye aksjonsgruppen ønsker også å hjelpe huseiere og grunneiere som føler seg overkjørt av vindkraftutbyggerne, om så med rettslige skritt.

Organisasjonen skal driftes med medlemskontingent, dersom de ikke får sponsorer som gir dem økonomiske muskler, skriver NRK.

Demonstrerer

Søndag 8. september varsler den nasjonale aksjonsgruppen demonstrasjon i Oslo.

I Sandnes har politikere fra Frp, SV, Sp, Venstre, FNB, MDG og Rødt stilt seg bak kravene til Motvind. Mandag tennes en varde på toppen av Vardafjell kommunen.

Vardafjellet Vindkraft AS fikk konsesjon fra NVE til å sette opp vindturbiner i området i 2014. Siden det er vedtaket blitt påklaget flere ganger, men tidligere i år startet utbyggingen av kraftverket som ifølge NVE vil ha en samlet årsproduksjon på 90 GWh.

De folkevalgte skal ta med seg hver sin stein fra fjellet. Den skal de ta med seg til Oslo og bygge en varde utenfor Stortinget 7. september for å markere at de krever stans i arbeidet med utbygging av vindkraftverket.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.