KARRIERE

- Vindkraft er fortsatt litt sært

SMØLA: I april skal EBL Kompetanse arrangere kurs om vindkraftverk i nærheten av disse turbinene på Smøla, hvis det blir nok kursdeltakere.
SMØLA: I april skal EBL Kompetanse arrangere kurs om vindkraftverk i nærheten av disse turbinene på Smøla, hvis det blir nok kursdeltakere. Bilde: Statkraft
18. okt. 2006 - 13:20

- Energibedriftene ser fortsatt på vindkraft og andre nye energiteknologier som litt sært, sier sivilingeniør Lene Mostu, rådgiver for nett og energiteknologier i Energibedriftenes landsforening (EBL) Kompetanse.

I juni måtte hun avlyse en temadag om teknologiske problemstillinger og løsninger for vindkraft fordi det var for få som meldte seg på. I april skjedde det samme med temadagen om parallel infrastruktur basert på gass, elektrisitet og fjernvarme. Temadagen i mai om småkraftverk og nett, fikk imidlertid stor oppslutning.

Ligger på været

- Fornybar energi og integrasjon mot nettet er et hett tema. Likevel anser mange nettselskap at dette ligger for langt frem i tid til at det er aktuelt å skaffe seg kompetanse på dette i dag. Jeg skulle ønske at bransjen var mer fremtidsrettet, sier Mostue til Teknisk Ukeblad.

Resultatet er at EBL Kompetanse ligger litt på været når det gjelder aktiviteter innen ny energi.

- Det er det samme med hydrogen og bioenergi som med vindkraft. Vi hører mye omtale av dette, men interessen er ikke høy nok ennå, sier Mostue. Imidlertid regner hun med at et introduksjonskurs i vindkraftverk som ble utsatt i høst, skal holdes i april i ved vindkraftparken på Smøla.

Generasjonsskifte

Statkraft bekrefter bildet Mostue tegner.

- Vi regner med at veksten i kraftproduksjon i Norge vil komme innen gasskraft, vind og fjernvarme. I løpet av de nærmeste årene vil det likevel være et stort behov for energiteknologisk kompetanse innenfor drift og vedlikehold innen vannkraft, sier Mette Elise Nordrik, organisasjonssjef med ansvar for blant annet leder- og kompetanseutvikling i Statkraft.

Bakgrunnen er at det i løpet av få år skjer et generasjonsskifte i dette området av norsk energiproduksjon. – Antall nyutdannede er svært få, og tilgangen på ny kompetanse innen vedlikehold og drift av vannkraftanlegg er derfor svært liten, sier Nordrik.

Bruker tysk ekspertise

Hun regner med at behovet for kompetanse innen andre teknologiområder vil vokse, men foreløpig har det vært mulig å få tak i den kompetansen som er nødvendig.

I forbindelse med bygging av gasskraftverk i Tyskland leier Statkraft inn den nødvendige spisskompetanse, og bygger opp egen driftsorganisasjon med arbeidstakere i Tyskland, opplyser Nordrik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.