KRAFT

Vinden forsinker havvind

UTFORDRES: Høye bølger og voldsom vind hindrer installasjon av flere vindturbiner på Sheringham Shoal.
UTFORDRES: Høye bølger og voldsom vind hindrer installasjon av flere vindturbiner på Sheringham Shoal. Bilde: Øyvind Lie
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
10. jan. 2012 - 10:22

På Sheringham Shoal utenfor kysten av Norfolk i Storbritannia bygger Statoil en havvindpark med en kapasitet på 315 MW og investeringer på 1,7 milliarder dollar, i et samarbeidsprosjekt med den norske kraftprodusenten Statkraft.

Høye bølger

Denne høsten og vinteren har utbyggerne møtt store utfordringer med været. Høye bølger har hindret utbyggerne å fortsette installasjonen av 68 vindturbiner. Bare 20 står ferdige.

– Det er viktig med god vind. Men i installasjonsfasen jobber det mot oss, sier fornybardirektør Ståle Tungesvik i Statoil til investorer og andre besøkende på energikonferansen til Pareto Securities i Oslo i dag.

Les også: Ingen monstermaster ved Sheringham Shoal

Båtproblem

Båtene som brukes i installasjonsarbeidet takler ikke det voldsomme været. Vindparken skulle stått ferdig i mars, men nå blir den først ferdig i august 2012, melder Statoil.

Nå vurderer selskapet om mer av installasjonsarbeidet i kommende havvindprosjekter må gjøres i skjermete farvann, for så å bringes ut til vindparken. På samme måte som Statoil har gjort i byggingen av oljeplattformer.

Les også: Første kraftleveranse til nettet

Kostbart

Ventingen på bedre vær er åpenbart kostbar for utbyggerne. Kostnadsnivået er fra før høyt for havvindparker.

– Det er en umoden industri og vi har mye å lære. Fremover må vi se på hvordan vi kan få kostnadsnivået ned, mener Tungesvik.

De 20 vindturbinene som allerede er ferdig i vindparken, har for øvrig produsert store mengder energi under de stormfulle forholdene.

Les også:

Milliardsatsing på vind

Sheringham Shoal i støpeskjeen

Hun får sving på turbinene

Statoil selger vindparkene

Offshore vind: – Kostnadene må ned

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.