KRAFT

Vil teste Hywind i utlandet

Den første vindparken basert på Hywind-turbiner kan gå til Skotland eller USA.
Den første vindparken basert på Hywind-turbiner kan gå til Skotland eller USA. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
17. aug. 2010 - 13:42

Norge er også et alternativ for Statoil, men som kommunikasjonsdirektør Øistein Johannessen i Statoil sier:

– Finansieringen er en faktor, sammen med havbunnsforhold og andre praktiske hensyn når vi skal bestemme oss for lokaliteten for demonstrasjonsparken.

Skottland er kjent for å ha svært gode rammebetingelser for fornybar energi, og har innført et sertifikatsystem som sikrer både modne og umodne teknologier gode betingelser.

Vindkraftforeningen: Frykter å miste Hywind

Skotsk minister

Den skotske førsteministeren Alex Salmond er i Norge denne uken for å diskutere energisamarbeidet mellom Norge og Skottland.

I går og i dag benyttet Statoil anledningen til å sondere mulighetene for å plassere en demonstrasjonspark med tre til fem Hywind-turbiner utenfor den skotske kysten.

Hyppig møtevirksomhet

Møtene denne uken er de siste i rekken av flere slike sonderingsmøter med skotske myndigheter.

De to lokalitetene som er nevnt er utenfor kysten av Lewis eller Aberdeenshire.

Prosjektet går foreløpig under navnet Hywind 2. Det er ikke bestemt hvor store turbiner som skal testes ut i demonstrasjonsparken.

Tidlig fase

– Vi er i en veldig tidlig fase. Vi kan ikke si så mye om prosjektet, untatt at vi nå sjekker ut ulike lokaliteter i ulike land. I hovedsak ser vi på USA, utenfor kysten av Maine, Skottland eller Norge, sier Johannessen. et fortsatt.

I vinter signerte Statoil en intensjonsavtale med amerikanske myndighetene om etablering av en demonstrasjonspark basert på flytende Hywind-turbiner utenfor kysten av Maine.

2011

- Vi håper å ta en beslutning om lokalitet i løpet av 2011, men vi skal igjennom alle mulige beslutningsprosesser internt i selskapet før det. Det er lenge til en eventuell investeringsbeslutning blir tatt, og det er fortsatt høy grad av usikkerhet, sier Johannessen.

Norge

Statoil ser foreløpig ikke på noen konkrete områder i Norge.

- Vi har ikke pekt ut et spesifikt geografisk område, men det er naturlig at vi også ser på Norge i og med at det er her vi har vår første pilot, sier kommunikasjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Utvikling viktigst

Noen mener det er synd at Hywind-teknologien forsvinner ut av Norge før den er ferdig utviklet?

- Vi vet jo ikke om det virkelig blir i utlandet, beslutningene er ennå ikke tatt. Men til syvende og sist må det viktigste være at teknologien utvikles uavhengig av hvor det skjer, sier Johannessen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.