KARRIERE

Vil ta næringslivsgrep i utviklingsarbeidet

20. sep. 2009 - 20:38

En metode for strategisk ledelse i næringslivet gir vellykket bærekraftig utviklingsarbeid, viser forskning fra Universitetet i Bergen.

Når utviklingsarbeidet skal settes i gang velger beslutningstakerne ofte å sette inn ressurser på problemene det haster mest med, til tross for at det også er flere andre problemer i landene.

Men da forsvinner muligheten til å vurdere tiltakene i en større sammenheng. Det er et problem, mener forskerne i Bergen, melder forskning.no.

– Det er et problem at en ikke finner ut om alternativ utnyttelse av ressurser gir bedre og mer omfattende effekter, sier Matteo Pedercini ved institutt for geografi ved Universiteter i Bergen.

Gir oversikt

I sin doktorgradsstudie kom Pedercini fram til at en metode for ledelse i næringslivet også vil være svært velegnet for utviklingsarbeid.

– Næringslivsmodellen fungerer godt fordi den gir oversikt over hvilke ressurser et land har til rådighet og viser hvilke av disse som best kan utnyttes til landets beste, sier han.

– Her er det snakk om riktig timing og riktig dosering av tiltak, noe som ofte er svært vanskelig i komplekse systemer, legger forskeren til.

I sitt arbeid har Pedercini brukt og utviklet simuleringsmodeller fra næringslivsmodellen Threshold 21. Med modellene kan man vurderer flere tiltak samtidig, mener han.

For god modell?

I forskningen har han også samarbeidet med internasjonale hjelpeorganisasjoner og myndigheter i utviklingsland som Mali, Pakistan og Kapp Verde.

Et av de uforutsette problemene var at modellen nesten fungerte for godt.

– I Mali så vi at enkelte medarbeidere hoppet av utviklingsarbeidet og begynte i det private næringslivet etter å ha lært seg å bruke den nye metoden, sier han til forskning.no. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.