BYGG

Vil spore tunnelkjørere

BRANN: Røykutviklingen var stor i Follotunnellen på E6 mellom Son og Vestby etter at en trailer kjørte i bergveggen inne i tunnelen og tok fyr søndag ettermiddag. En mann omkom i brannen.
BRANN: Røykutviklingen var stor i Follotunnellen på E6 mellom Son og Vestby etter at en trailer kjørte i bergveggen inne i tunnelen og tok fyr søndag ettermiddag. En mann omkom i brannen. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
13. mai 2009 - 07:45

- Sikkerheten vil bedres betraktelig dersom vi kan få etablert direkte kontakt med personer som befinner seg i tunnelen, sier senioringeniør Tor Tybring Aralt i Statens vegvesen til Aftenposten.

Har teknologien

I samarbeid med selskapet Unified Messaging Systems (UMS) har Vegvesenet brukt 200.000 kroner i forsknings- og utviklingsmidler på å utvikle en modell for hvordan bilister som er fanget opp i en tunnelbrann kan ringes opp.

Dette gjøres ved hjelp av basestasjoner i tunnelene, og systemer og rutiner for å hente ut numrene til mobilene i tunnelen fra disse.

Datatilsynet kritisk

Datatilsynet er imidlertid redd for at flere andre interessenter vil kreve å få bruke samme teknologi dersom Statens vegvesen får lov.

- Dette er en alvorlig sak. Vi snakker om et system som vil være kritisk for personvernet, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til Aftenposten. Han mener også at folk i en krisesituasjon bør ringe nødetatene fremfor å måtte svare på telefoner utenfra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.