KARRIERE

Vil sende studenter til Japan

Det norske handelskammeret og Innovasjon Norge lanserer trainee­ordning for å få norske studenter og nyutdannede til Japan.

7. mai 2012 - 08:41

 

 

TOKYO: – Det er første gang vi gjør dette, men vi mener vi har en modell som kan kopieres til land som India, Russland og Kina, sier Svend Haakon Kristensen, ­leder av Innovasjon Norges Tokyo-kontor.

God erfaring

Bakgrunnen for ordningen er at den både kan være en døråpner til bedrifter i Japan og gi nyttig erfaring for «hjemmebruk».

– For AS Norge er det nyttig å få flere unge i arbeidsstokken med internasjonal erfaring. For medlemsbedriftene som blir med på ordningen er det interessant å få norsk kompetanse, sier handelskammer-leder Christian Moen.

Les også: Nordmenn hjelper Japan å jakte på gasshydrater

Norske fiskere vil selge teknologi til Japan 

Mange interesserte

Til nå har flere japanske bedrifter meldt sin interesse for traineeordningen, deriblant DNV, Tomra, Atilika og Rakuten.

De som blir med skal lage egne stillingsannonser og bestemmer selv hva slags traineer de ønsker seg.

Når den riktige personen blir funnet og ansatt, stepper Innovasjon Norge inn og bidrar med det administrative som visum og andre viktige papirer.

Tyngdepunkt i Asia

I mai kommer nærings- handelsminister Trond Giske til Japan for å forsterke nærings- og teknologirelasjoner mellom norsk og japansk næringsliv.

Kristensen i Innovasjon Norge skal etter planen presentere ordningen for ministeren under besøket og håper å overbevise om at den kan overføres til flere andre land.

– Giske har selv sagt at nordmenn må slutte å studere fransk og heller studere kinesisk. Man trenger ingeniører som kan kinesisk og japansk. Bedriftene her synes det er vel og bra at folk kan språket, men det er ikke nok. De vil ha faglig bakgrunn, og vi fyller dermed et gap med denne ordningen. Jeg tror norsk næringsliv vil dra nytte av en slik ordning i flere land, sier han.

Les også: Slik ser tsunami-Japan ut i dag

Japan vurderer stopp av all kjernekraft  

Article1234_Image2023.jpg

NHO er åpne

Kompetansedirektør Are Turmo i NHO sier han er positiv til traineeordningen.

– Vi syns dette er positivt. Vi er opptatt av internasjonal utveksling av studenter og å få dem ut i arbeidslivet etterpå. Vi ser helt klart verdien i det, ikke minst i landene der Norge har viktige handelsinteresser både i dag og i fremtiden. Vi tror det er viktig å komme ut og få den type erfaring, både når det gjelder det faglige, det språklige og det kulturelle, sier han.

Les også: Japan ønsker norsk teknologi

– Norge har et forsprang på flytende vind

Vi produserer 200 kilo laks per nordmann

Norske stråleforskere skal bistå Japan 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.