FORSVAR

Vil satse 1,3 milliarder for å skyte opp satellitter fra Andøya

Andøya  20190116.
Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytningsbasen i Europa for små satellitter.
Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix
Andøya 20190116. Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytningsbasen i Europa for små satellitter. Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix
3. juli 2019 - 07:42

Andøya Space Center vil satse på å bli et europeisk senter for oppskyting av satellitter og blir mer enn dobbelt så stort som i dag.

Til nå har romsenteret på Andøya lengst nord i Nordland skutt om lag 1.300 forskningsraketter, de største på opptil åtte tonn og opp til om lag 1.000 kilometers høyde.

Nå har konsernsjef, tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen sendt eierne, Næringsdepartementet og Kongsberggruppen en omfattende plan for utbygging. Selskapet vil investere 1,3 milliarder kroner for å skyte opp kommersielle raketter, skriver Klassekampen.

Som fortalt i februar, mener Enoksen at det er nå eller aldri for satsingen på Andøya. 

Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk.
Les også

Melder inn nytt kjernekraftverk

Andøya har mistet mange arbeidsplasser ettersom Luftforsvaret er i ferd med å trekke basen for Orion-fly vekk fra øya. En utbygging av romsenteret vil kunne gi kommunen mange nye arbeidsplasser. I dag arbeider om lag hundre personer i senteret. Målet Enoksen ser for seg er 200–250 innen 2025.

– Vi venter på svar fra våre eiere hver dag som helst. Signaler vi har tolket, tyder på et ja, sier Enoksen.

– Andøya har naturgitte forutsetninger for både luft- og romfart. På den store flyplassen på Andenes kan man lande og ta av i fire retninger, alle over vann, sier Enoksen.

Høyre-ordfører Jonni Solsvik i Andøy er glad for de foreslåtte investeringene. Han sier satellittoppskyting har et stort potensial og at kommunene trenger flere arbeidsplasser når forsvaret trekker seg ut.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga gikk ut mot egen direktør etter kjernekraft-uttalelser.
Les også

Kjernekraft er i ferd med å bli Fornybar Norges største hodepine

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.