KARRIERE

Vil overføre oljekunnskapen

PIONÉR: Tidligere oljedirektør Fredrik Hagemann (t.h) skal dele av sine historiekunnskaper under konferansen 35MINUS i juni. Her sammen med tidligere Statoil-direktør Arve Johnsen
PIONÉR: Tidligere oljedirektør Fredrik Hagemann (t.h) skal dele av sine historiekunnskaper under konferansen 35MINUS i juni. Her sammen med tidligere Statoil-direktør Arve Johnsen Bilde: Siri Gjervan/Norsk petroleumsforening
Stein Jarle Olsen
9. juni 2010 - 13:23

– Oljepionérene i Norge begynner å bli ganske gamle, og vi ønsker at de skal få overføre sin kunnskap om alt som har skjedd i Olje-Norge til de yngre, sier prosjektleder Sara Tviberg for konferansen 35MINUS til Teknisk Ukeblad.

Som navnet tilsier, er 35MINUS rettet mot de som er født etter at Statfjordfeltet ble funnet høsten 1974.

– Vi har plass til 150 deltagere, og håper selvfølgelig å få fylt opp disse. Vi er veldig stolte over foredragsholderene. Alle sa ja på første forsøk, så dette var akkurat det programmet vi ønsket, sier Tviberg.Tilfeldighetene

Tidligere oljedirektør Fredrik Hagemann er blant de som skal holde innlegg på konferansen. Hagemanns innlegg har tittelen ”Da oljen kom til Norge”.

– Jeg ble spurt om å holde et foredrag jeg holdt noen ganger tidligere – da oljen kom til Norge. Foredraget handler om alle tilfeldighetene som gjorde at Norge ble en oljenasjon. Om alt som skjedde til å begynne med, blant annet om grensedragning og definering av sokkelen, sier Hagemann.

Hagemann håper konferansen kan bidra til at unge geologer får interesse for oljebransjen.

– Jeg tror en slik konferanse er en god idé. Det har vist seg tidligere at folk har stor interesse for foredraget mitt, og at veldig få egentlig vet hvor mange tilfeldigheter det var med i bildet i begynnelsen av oljetiden i Norge. Dette er jo vår viktigste industri for øyeblikket, og det kan være nyttig å kjenne litt til historien bak.

FREMTIDEN: Det Norske-direktør Erik Haugane vil at de unge skal gjøre sine egne feil, ikke gjøre de samme feilene andre har gjort før dem. Anders J. Steensen

Fremtiden

En annen av foredragsholderne er Det Norske-direktør Erik Haugane. Det Norske er også med på arrangør- og sponsorsiden.

– Et gjennomgående tema for mitt foredrag er at hydrokarbonbasert energi kommer til å være avgjørende for driften av verden og levestandarden til verdens befolkning i overskuelig framtid. Norge kan gi et signifikant bidrag med å effektivt utnytte sine reservoarer og produsere olje og gass på en fornuftig måte, sier han.

Haugane sier at ungdomsprofilen til konferansen er grunnen til at de bruker tid og penger på dette.

– Med det lange perspektivet som en miljøvennlig og fornuftig industri, så er det viktig at dagens unge vil bruke skaperkreftene innenfor denne bransjen i flere generasjoner fremover. Det er viktig å kjenne historien for å kunne gjøre de rette tingene fremover. Det handler om ikke å gjenta andres feil, men heller gjøre sine egne, sier han.

Andre innleggsholdere på konferansen er blant andre Geco-gründer Anders Farestveit og tidligere konserndirektør i Phillips Petroleum, Knut Åm.Fest og konkurranse

35MINUS arrangeres av Norsk geologisk forening og videreutdanningsselskapet Geolearning AS, og går av stabelen 24. juni i Oljedirektoratets lokaler i Stavanger. Etter det faglige programmet blir det fest på Oljemuseet.

Alle deltagerne får dessuten være på konkurransen GeoChallenge 2010, hvor de får spørsmål om det de har hørt på konferansen. Vinneren får en tur til en norsk offshoreinstallasjon, sponset av Det Norske.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.