BYGGPOLITIKK

Vil motvirke forfall i byggeloven

IKKE ALENE: Det finnes mange slike verstinger uten tak i Oslo. Flere TU.no har snakket med synes det er meningsløst at bygget har fått forfalle så lenge uten at noen har grepet inn.
IKKE ALENE: Det finnes mange slike verstinger uten tak i Oslo. Flere TU.no har snakket med synes det er meningsløst at bygget har fått forfalle så lenge uten at noen har grepet inn. Bilde: Mona Sprenger
Mona StrandeMona StrandeJournalist
1. okt. 2008 - 08:11

I forslaget til ny byggelov står bykommuner enda svakere mot huseiere som ikke vil vedlikeholde bevaringsverdige bygg. Nå krever Oslo bystyre at Stortinget skjerper den nye loven.

– Det virker som om det Sp-styrte Kommunaldepartementet ikke har forstått behovet for å ta vare på bygninger i store byer, sier byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H) til Aftenposten.

Stort press

Hos Byantikvaren i Bergen mener de en sterk plan- og bygningslov vil gi mulighet for å skallsikre bygningene, så man hindrer forfall:

– I Bergen har vi en historisk bykjerne som gjør at det ikke er stort rom for nybygging. Det betyr at presset på gammel bebyggelse er stort, sier rådgiver hos Byantikvaren i Bergen, Johanne Gillow, til Aftenposten.

– Særinteresse

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunaldepartementet mener bevaringshensyn ikke har noe i plan- og bygningsloven å gjøre:

– Bygningsdelen i plan- og bygningsloven retter seg i all hovedsak mot oppføring av bygg. Bevaringshensyn er en type særinteresse som bør ivaretas av eget regelverk, for eksempel kulturminneloven, sier han til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.