Vil motvirke forfall i byggeloven

IKKE ALENE: Det finnes mange slike verstinger uten tak i Oslo. Flere TU.no har snakket med synes det er meningsløst at bygget har fått forfalle så lenge uten at noen har grepet inn.
IKKE ALENE: Det finnes mange slike verstinger uten tak i Oslo. Flere TU.no har snakket med synes det er meningsløst at bygget har fått forfalle så lenge uten at noen har grepet inn. (Bilde: Mona Sprenger)

I forslaget til ny byggelov står bykommuner enda svakere mot huseiere som ikke vil vedlikeholde bevaringsverdige bygg. Nå krever Oslo bystyre at Stortinget skjerper den nye loven.

– Det virker som om det Sp-styrte Kommunaldepartementet ikke har forstått behovet for å ta vare på bygninger i store byer, sier byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H) til Aftenposten.

Stort press

Hos Byantikvaren i Bergen mener de en sterk plan- og bygningslov vil gi mulighet for å skallsikre bygningene, så man hindrer forfall:

– I Bergen har vi en historisk bykjerne som gjør at det ikke er stort rom for nybygging. Det betyr at presset på gammel bebyggelse er stort, sier rådgiver hos Byantikvaren i Bergen, Johanne Gillow, til Aftenposten.

– Særinteresse

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunaldepartementet mener bevaringshensyn ikke har noe i plan- og bygningsloven å gjøre:

– Bygningsdelen i plan- og bygningsloven retter seg i all hovedsak mot oppføring av bygg. Bevaringshensyn er en type særinteresse som bør ivaretas av eget regelverk, for eksempel kulturminneloven, sier han til avisen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå