INDUSTRI

Vil lønne utlendinger lavere

LØNNER LAVERE: Det er ikke nødvendigvis sosial dumping om utenlandske arbeidere som skatter til hjemlandet får noe lavere lønn enn norske arbeidstakere, sier konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group.
LØNNER LAVERE: Det er ikke nødvendigvis sosial dumping om utenlandske arbeidere som skatter til hjemlandet får noe lavere lønn enn norske arbeidstakere, sier konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group.

Bransjeorganisasjonen Norsk Industri støtter imidlertid konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group.

Sosial dumping kaller statsminister Jens Stoltenberg det at utenlandske arbeidere får dårligere betalt enn nordmenn på norske arbeidsplasser. Han får motbør fra ledere i industrien, som mener det er helt OK å lønne utlendinger dårligere. Det kom fram under et seminar i regi av Norsk Industri i Oslo forrige uke.- Ikke sosial dumping

- Det må være mulig at polske arbeidere som er på midlertidig opphold i Norge, det vil si under 180 dager, skal få noe lavere lønn enn norske arbeidere. Dette er arbeidere som skatter til hjemlandet, og har hoveddelen av sine utgifter der, sier konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Group fra talerstolen til Norsk Industri.

Hun reagerer på at statsministeren mener lønn under norsk minstelønnssats nødvendigvis er sosial dumping. Hun hevder at enkelte utlendinger som jobbet hos henne tjente mer enn statsministeren i sine hjemland.Støtte fra Norsk Industri

Hun får støtte fra administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

- Vi har vært helt klare på at lønn under norsk minstelønnssats til utenlandske arbeidere på kortvarig opphold ikke nødvendigvis er sosial dumping, uttaler Lier-Hansen.

På spørsmål om hvorfor industrien skal ha slike behov når byggenæringen betaler norske minstelønnssatser til sine utenlandske arbeidstakere, svarer Lier-Hansen slik:Avhengig av støtte

- Byggeplassene ligger i Norge og kan ikke flyttes. Norske verft og industrien lever i en globalisert verden, og produksjonen kan lett flyttes til andre land. Derfor er vi avhengige av rammebetingelser som ikke skiller seg mye fra utlandet, sier Norsk Industri-direktøren.

Stoltenberg frykter at hele systemet med fri flyt av arbeidskraft i Norge opphører dersom ordningen ikke har oppslutning blant den norske befolkningen.

- Den beste måten å sikre at fri flyt av arbeidskraft fortsatt består, er ved at norske arbeidstakere ikke blir utkonkurrert på hjemmebane, sier statsministeren.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.