KRAFT

Vil lagre kjernefysisk avfall i Sverige

SKB skal være først i verden med å sende inn en søknad om sluttlagring av kjernekraftavfall. Det skaper sterke reaksjoner i Sverige.
SKB skal være først i verden med å sende inn en søknad om sluttlagring av kjernekraftavfall. Det skaper sterke reaksjoner i Sverige. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
16. mars 2011 - 13:32

Göteborg: Den svenske kjernekraftindustrien kunne ikke valgt et dårligere tidspunkt for å søke om sluttlagring av kjernefysisk materiale.

Mens verdens øyne er rettet mot det intense redningsarbeidet ved reaktorene i Fukushima, får den svenske regjeringen en søknad om lagring av kjernefysisk avfall på bordet.

– Regjeringen er varslet om at vi i dag får en søknad om å lagre brukt kjernekraftbrensel i et sluttbevaringslager, sa Sveriges miljøvernminister Andreas Carlgren på en pressekonferanse under energimessen Energiutblick2011 i Göteborg i dag.

Les også: Foreslår nytt lager for atomavfall

Det er den svenske kjernekraftindustriens selskap, Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) som nå søker om å få etablere et lager på 500 meters dyp i berggrunnen i nærheten av kjernekraftverket Forsmark.

500 meter dypt

SKB skal være først i verden med å sende inn en søknad om sluttlagring av kjernekraftavfall.

Metoden de ønsker å bruke er allerede kraftig angrepet av forskere og svensk miljøbevegelse. Ifølge svenske E24 samler det seg nå demonstranter utenfor selskapets hovedkontor i Stockholm.

Les også:

– Tåler istid

SKV vil kort fortalt putte radioaktivt materiale i kopperkapsler, innkapslet av bentonittleire. Metoden går under navnet KBS-3-metoden.

Ifølge søkeren skal kjernekraftavfallet være i sikker forvaring i minst 100 000 år, og lagringsmetoden skal kunne tåle en ny istid, om det skulle komme.

Blusser opp

Debatten om sikkerheten til svensk kjernekraft blusser opp på nytt i kjølvannet av den gryende atomkatastrofen i Japan.

Carlgren var rask til å informere om at regjeringen eventuelt ikke vil komme til å måtte ta stilling til søknaden på minst to år.

Les også: – Send atomavfallet utenlands

Kan få nei

– Søknaden skal nå vurderes av strålesikkerhetsmyndighetene og Miljødomstolen, og arbeidet vil ta flere år. Det er ikke engang sikkert at de vil få ja på søknaden fra disse myndighetene, sa Carlgren.

Han presiserte også at det er kjernekraftindustrien som skal ta det fulle og hele ansvaret, i tillegg til alle kostnadene, når det kommer til lagring av avfallet. Denne prinsippavklaringen vedtok Riksdagen i fjor.

Les også:

Må betale alt selv

– Ansvaret for å finne sikre lagringsmetoder og alle kostnader knyttet til lagringen skal i prinsippet tas av kjernekraftindustrien. Det er også et prinsipp at det er den generasjonen som forbruker kjernekraften som skal ta ansvar for håndteringen av avfallet, sa Carlgren.

Dårlig timing

På spørsmål om Sveriges miljøvernminister syntes timingen for en slik søknad var dårlig, svarte han følgende:

– Den er ikke dårlig for meg, men den er dårlig for kjernekraftindustrien.

Les også: – Kjernekraftillusjonen har sprukket

Kan bli ødelagt

Ifølge Dagens Nyheter er korrosjonsekspert Peter Szakalos ved Kungliga Tekniska Høgskolen (KTH) bekymret over at kopperkapslene kan bli ødelagt nede i berggrunnen mens det radioaktive avfallet fortsatt representerer en risiko.

Carlgren hadde ingen svar på bekymringsmeldingen.

– Det er nettopp slike spørsmål som fagmyndighetene nå skal utrede. Vi kan ikke forskuttere om de kommer til å si ja til disse planene.

Globalt problem

Kjernekraftindustrien i Sverige forbereder seg på stor oppmerksomhet i tiden som kommer.

– Akkurat nå har Sverige hele verdens øyne på seg. Sluttforvaring av kjernekraftbrensel er et globalt problem, for alle reaktorer kommer til å skape avfall, sier Willis Forsling på Svensa Kärnavfallsrådet til svenske E24.Kjernekraftproblemene i Japan:

Stråling stopper helikoptre

Slik oppstår nedsmelting

Atomkraftverk evakuert

– Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl

Tyskland stenger sju kjernekraftverk

– Hva i helvete foregår?

Storimport av energi i Japan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.