KRAFT

– Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl

INGEN STOPP: Eksplosjonen ved kjernekraftverket Fukushima vil ikke stoppe utviklingen av neste generasjon kjernekraftverk, mener professor Egil Lillestøl.
INGEN STOPP: Eksplosjonen ved kjernekraftverket Fukushima vil ikke stoppe utviklingen av neste generasjon kjernekraftverk, mener professor Egil Lillestøl. Bilde: Reuters
Mona Sprenger
15. mars 2011 - 13:30

Tilstanden ved alle seks reaktorene ved atomkraftverket Fukushima er nå kritisk.

Nedkjølingen av reaktor 1,2 og 3 er ute av kontroll, samtidig som det også er problemer med avkjølingsbassenget i reaktor nummer 4, 5 og 6.

Forseglingen rundt reaktor 2 er brutt, ifølge det franske atomsikkerhetsbyrået ASN.

Nytt Tsjernobyl? Situasjonen i Japan er alvorlig, men er likevel ikke i nærheten av Tsjernobyl-ulykken, mener professor Egil Lillestøl.
Nytt Tsjernobyl? Situasjonen i Japan er alvorlig, men er likevel ikke i nærheten av Tsjernobyl-ulykken, mener professor Egil Lillestøl.

Nytt Tsjernobyl?

Egil Lillestøl er professor ved Institutt for fysikk og teknologi på Universitetet i Bergen.

Han mener at situasjonen i Japan er alvorlig, men at frykten for et nytt Tsjernobyl er mye større enn det som er sannsynlig.

– Det er helt utenkelig. Nedsmelting medfører ikke nødvendigvis til frigivelse av store mengder radioaktivitet. Men en eksplosjon på dette stadiet i ett av anleggene føre til at reaktorkjernen slås i stykker og føre til lokale radioaktive utslipp, sier han.





Lave utslippsgrenser

Selv om det meldes om 22 ganger høyere enn vanlig radioaktivitet i Tokyo er det ikke helsefarlig, mener professoren.

– Utslippsgrensene er satt veldig lavt. Vi vet at en arbeider har blitt utsatt for stråling åtte ganger normen. Selv om grensen er høyere for en arbeider, har han trolig ikke blitt utsatt for mer stråling enn man bli ved å fly tur/retur Norge og USA to ganger. Disse grensene blir satt internasjonalt, og hvis man overskrider dem må man sette i verk tiltak, forklarer Lillestøl.

Les også: Økt stråling etter eksplosjon i japansk reaktor

Ingen ettervirkninger

Han viser til at det har blitt gjort omfattende studier i etterkant av Tsjernobyl.

– FN kunne ikke påvise noe overhyppighet av kreft eller misdannelser etter omfattende studier av befolkningen i områder som ble utsatt for stråling. De har ikke klart å påvise noen ettervirkninger av Tsjernobyl.

Klikk på lenken for å se flashgrafikk.
Klikk på lenken for å se flashgrafikk.

Slik fungerer reaktorene: Se flashgrafikk

Stopper renessanse?

I 1986 satte Tsjernobyl-ulykken en stopper for mange nye prosjekter og de siste 20 årene har det skjedd lite innenfor denne industrien. Men så kom klimakrisen, og kjernekraften fikk en ny vår.

Frem til jordskjelvet i Japan var det i følge IAEA 439 reaktorer i drift i 30 land. De for om lag 14 prosent av verdens elektrisitetsproduksjon.

Om lag tre fjerdedeler av alle reaktorene som er i drift er over 20 år, en fjerdedel er over 30 år. Mange har allerede fått forlenget levetiden og over hele verden planlegges det nye reaktorer.

Les mer: Ny vår for kjernekraft

– Ny sikkerhetsgjennomgang

Nå raser kjernekraftdebatten i Tyskland. Her har regjeringen nå vedtatt å stenge ned alle sine sju kjernekraftverk som åpnet før 1970.

Forbundskansler Angela Merkel opphevet i går et vedtak fra i fjor som ga landets aldrende atomkraftverk mulighet til å drive videre.

Tyskland er bare ett av flere land som nå vurderer å ta en ny titt på sin egen satsing på atomkraft.

Sveits varslet mandag at det innstiller alle nye planer for landets atomkraftverk, mens India vil ta en ny gjennomgang av sikkerheten ved alle sine atomkraftverk.

Les mer: Tyskland stenger sju kjernekraftverk

– Vil ikke stoppe videreutvikling

Lillestøl tror situasjonen i Japan vil få konsekvenser for bransjen:

– Three Mile Island-ulykken i 1979 førte ga sterke reaksjoner blant folk flest, meningen ble utsatt for noe som helst. Situasjonen i Japan vil føre til en ny gjennomgang av sikkerhetssystemene og revidering av sikkerheten, men det vil ikke stoppe en videreutvikling av kjernekraften, sier han til Teknisk Ukeblad.

Thorium

I Japan varsler industrien at de skal ha thorium-reaktorer på plass innen 15 år. Har du noe tro på det?

– Japanere er veldig interessert i thorium og har en spesiell teknologi som de ønsker å utvikle. De har en gruppe som tar sikte på å bli verdensledende på thorium innen 2025. Det ville vært bra. Thorium ville ikke gitt disse problemene, sier professoren.

Mister kompetanse

Russlands statsminister Vladimir Putin har imidlertid ingen planer om å la hendelsene i Japan endre landets satsing på atomkraft. Russerne har planer om å bygge flere titalls atomkraftverk i årene som kommer. Også Storbritannia har store planer.

I dag har britene 19 reaktorer som produserer om lag 18 prosent av landets energiforbruk, alle unntatt en skal tas ut av drift før 2023. 10 nye reaktorer er under planlegging.

Problemet er at kompetansen er i ferd med å forsvinne. Liten aktivitet de siste 20 årene har ført til at kjernekraftindustrien mistet mange av sine leverandører. Det er færre reaktordesignere og færre selskaper som kan ta på seg store atomkraftprosjekt.

Det er ikke bare reaktorene som er i ferd med å bli gammel. Det er også folkene i industrien som går av med pensjon. Verdifull kunnskap forsvinner.

Japans statsminister: – Hva i helvete foregår?

Pensjoneres

– Når pensjonsalder Innen 2025 vil 70 prosent av vår kompetanse innenfor kjernekraft ha gått av med pensjon, sier den britiske statssekretæren Charles Hendry, ifølge Businessgreen.

Hendry frykter at den britiske kjernekraftrenessansen ikke vil finne sted, hvis ikke myndighetene og industrien tar i et tak for å tiltrekke seg flinke studenter.

Det synet deler Lillestøl:

– I Vest-Europa og i USA har vi nesten ingen eksperter lenger. Etter Three Mile Island-ulykken har det ikke blitt rekruttert folk. Den fremste kjernefysiske kompetansen finner vi i India, Japan og Pakistan. Vi sakker akterut på det området.

Les også: USA dropper flytrening i Norge

Storimport av energi i Japan

Norge tilbyr skipsovervåking

Rammer all elektronikk

Forsvarer reaktorene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.