INDUSTRI

Vil la mineralene ligge: – Vårt eget søppel er fullt av ressurser!

Det finnes gode alternativer til å drive «gruvedrift» på havbunnen, mener NTNU-forsker Maria Wallin: – Vi må gjøre det billigere å satse på gjenvinning.

Ja, vi trenger mineraler, sier NTNU-forsker Maria Wallin – men nei, vi trenger ikke hente dem på havbunnen.
Ja, vi trenger mineraler, sier NTNU-forsker Maria Wallin – men nei, vi trenger ikke hente dem på havbunnen. Foto: Jan M. Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
29. feb. 2024 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

– Det er mye billigere og bedre for miljøet med gjensmelting – pluss at vi ikke produserer så mye søppel, sier Maria Wallin.

Hun er forsker ved Institutt for materialteknologi på NTNU, og i denne episoden av Teknisk Sett forteller hun om hvordan vi kan sørge for at behovet for mineraler til det grønne skiftet kan dekkes uten å åpne for gruvedrift på havbunnen. 

– En «low grade» kilde

Neida, Wallin er ikke blant de naive stemmene som hevder at vi kan og må klare oss uten mineralene som må til for å klare overgangen til en grønn omstilling og økonomi. Hun erkjenner at nødvendig utbygging av vindturbiner, batterier og elektrisk infrastruktur med mer vil kreve massivt mye mineraler og metaller.

– Vi kommer til å trenge mining, men jeg mener det finnes gode alternativer til å gå løs på havbunnen. Det ødelegger for mye for naturen og er dessuten en kilde med «low grade», sier Wallin. 

Utnytt søppel

Alternativet Wallin peker på, er søppel – i bred forstand. Et godt eksempel i så måte er alle bilene vi årlig kondemnerer i Europa. Disse plukkes fra hverandre før avfallet blir solgt ut av kontinentet. Bare her kan Europa redde inn betydelige mengder av metaller som trengs på vårt eget kontinent til grønn omstilling. 

– Biler fremstår i dag som lavverdimetall og blir solgt billig ut av Europa. Vi må holde på ressursene her og sortere legeringene til gjenbruk, sier Wallin, som presiserer at bilene kun er én av mange kilder av avfall som kan utnyttes bedre: 

– Vårt eget søppel er fullt av ressurser! Dersom vi utnytter det bedre, trenger vi ikke gå løs på havbunnen, sier hun. 

– Vi må gjøre det billigere å satse på gjenvinning, fastslår Wallin og peker på politikerne. 

Dette er blant det vi snakker om i denne ukas podkast. 

Kingsrose får prøvebore syv hull utenfor Lakselv i Finnmark. Bildet er fra tidligere undersøkelser i Nordland.
Les også

Gruveselskap får bore i Finnmark selv om reineiere protesterer

 

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.