OLJE OG GASS

Vil kreve ny terrorvurdering

Høyre mener norske landanlegg helt klart må beskyttes mot terror. Her Statoils anlegg på Mongstad.
Høyre mener norske landanlegg helt klart må beskyttes mot terror. Her Statoils anlegg på Mongstad. Bilde: Mona Sprenger
4. sep. 2013 - 11:45

Tidligere denne uken skrev Teknisk Ukeblad at Olje og energidepartementet mener det er unødvendig å peke ut norske olje- og gassinstallasjoner som trenger ekstra terrorsikring.

Begrunnelsen var at et terroranslag bare vil føre til moderate konsekvenser for norsk økonomi, mennekeliv og miljø.

Argumentene skapte reaksjoner fra blant annet Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Nå følger Høyre etter og varsler at de vil vurdere behovet for terrorsikring på nytt dersom de havner i regjeringskorridorene.

Les også: LEDER: Uholdbart av OED

Krever ny vurdering

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at Olje- og energidepartementet konkluderer med at det ikke er behov for ekstra terrorsikring av plattformer og landanlegg. Jeg er enig med dem som sier at dette i beste fall er naivt, sier Høyres oljepolitiske talskvinne Siri Meling.

Hun understreker at partiet vil følge denne saken videre.

– Dersom det blir et skifte i regjeringskorridorene skal departementet gå gjennom dette på nytt. Olje- og gassinstallasjonene er svært viktige økonomisk og på mange av dem er det mange mennesker, sier hun.

Les også: – Et begrenset antall liv vil gå tapt

Landanlegg viktigst

Meling har ingen formening om hva som kan være årsaken til at departementet konkluderte slik det gjorde.

– Kan det være at det er så mange installasjoner på sokkelen og at det blir krevende å beskytte alle?

– Dersom det er tilfelle, er det uansett ingen grunn til å konkludere med at ingen trenger ekstra beskyttelse, sier hun.

Kan du trekke frem noen anlegg som trenger ekstra beskyttelse?

– Landanleggene trenger helt klart å beskyttes mot terror. Dette er store og viktige anlegg som kan være lettere tilgjengelig enn plattformer, svarer hun.

– Lett å komme inn

Greenpeace har flere ganger demonstrert hvor enkelt det er komme seg inn på olje- og gassanlegg. Senest i april bordet miljøorganisasjonen riggen West Hercules i protest mot boring i nordområdene.

– Vi driver med fredelige demonstrasjoner og ønsker ikke å bli assosiert med dette. Men det er riktig at vi mener det er enkelt å komme seg inn på anlegg og ombord på oljeplattformer, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Teknisk Ukeblad.

– Vi driver med fredelige demonstrasjoner og ønsker ikke å bli assosiert med dette. Men det er riktig at vi mener det er enkelt å komme seg inn på anlegg og ombord på oljeplattformer, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Teknisk Ukeblad.Høyres Siri Meling mener det er oppsiktsvekkende at OED ikke vil ha ekstra terrorsikring på sokkelen.

Olje- og energidepartementet har sendt et leserinnlegg til Teknisk Ukeblad. «Å hevde at OED ikke ser behov for å beskytte olje- og gassinstallasjoner mot terrorangrep er ikke riktig», skriver Ole Berthelsen, kommunikasjonssjef i OED.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Dette er sikkerhetssjefens skrekkscenario  

– Sikkerhet bør være en del av ingeniørutdanningen

Kraftselskap øver ikke på terrorangrep  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.