KARRIERE

Vil ikke ha hemmelig lønn

NYTT: Arild H. Steen, forsker og daglig leder ved Arbeidsforskningsinstituttet, skal på oppdrag fra YS forske på norsk arbeidsliv hvert år i fem år.
NYTT: Arild H. Steen, forsker og daglig leder ved Arbeidsforskningsinstituttet, skal på oppdrag fra YS forske på norsk arbeidsliv hvert år i fem år. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
27. okt. 2009 - 17:04

OSLO PLAZA: Opptil ni av ti arbeidstakere ønsker at alle skal vite hva ansatte på en arbeidsplass tjener.

Det viser YS Arbeidslivsbarometer, som ble lagt fram på YS-konferansen i Oslo i dag.

Vil vite

– Det er et interessant funn at nesten alle ønsker større åpenhet om lønn. Resultatene viser at det ikke bare gjelder de som tjener lite, men også de som tjener over gjennomsnittet, sier Arild H. Steen, forsker og daglig leder ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Funnet blir ekstra interessant i lys av kritikken mot offentliggjøring av skattelistene.

Han har sammen med forskerkollega Sigtona Halrynjo ledet arbeidet med barometeret, som heretter vil være en årviss foreteelse som skal "måle trykket i norsk arbeidsliv".

Sigtona Halrynjo og Arild H. Steen, forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet.
Forskerne Sigtona Halrynjo og Arild H. Steen. Dag Yngve Dahle

Myten sier at de som tjener lite vil ha åpenhet, mens de som tjener mye vil ha hemmelighold. Men slik er det altså ikke, ifølge den representative undersøkelsen bak barometeret.

Lønnsadelen drar fra

Lønnsgap

Undersøkelsen viser også at svært få ønsker større lønnsforskjeller i norsk arbeidsliv. I snitt sier 63 prosent at de ikke vil at lønnsforskjellene skal øke.

– Men i enkelte grupper, blant annet lavt utdannede med lønn under gjennomsnittet – uttrykker ni av ti motstand mot økte lønnsforskjeller. Vi ser også at 76 prosent av høyt utdannede med god lønn ikke vil at lønnsforskjellene skal bli større, sier Steen.

Kun ni prosent sier at de ønsker større lønnsforskjeller.

- Sjefer vil ha små lønnsforskjeller

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.