OLJE OG GASS

Vil ha stillhet på sokkelen

Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. feb. 2009 - 12:55

Årlig rapporteres rundt 350 yrkesrelaterte hørselsskader til Ptil. Maskinister, mekanikere, prosessoperatører og overflatebehandlere utsettes for mer enn 90 desibel over et 12-timersskift. Det er 7 desibel over grenseverdien i regelverket.

100 desibel er vanlig på et diskotek, og ved 120 desibel oppleves støy direkte smertefullt.

Verneutstyr ikke effektivt

Nå sier Ptil at næringen må komme opp med tiltak som kan ta knekken på støyen, uten at personlig verneutstyr skal være løsningen.

Dette er en utfordring, siden begrenset plass på innretninger til havs gjør det mye vanskeligere å skille arbeidstakerne fra støykilden enn på land.

– Antallet innrapporterte hørselsskader viser ikke tegn til å avta, og i spørreundersøkelser svarer rundt 35 prosent at de opplever støy som et arbeidsmiljøproblem. Verneutstyr er ikke en effektiv barriere, og det skal bare brukes når andre tiltak ikke er mulige å gjennomføre, sier fagleder i Ptil, Sigvart Zachariassen, i en pressemelding.

Halvparten skadet

Ptil anbefaler tekniske tiltak og økt bruk av fjernbetjening for å redusere støyeksponeringen. Selv om slike tiltak koster, mener Ptil at det må prioriteres ved nye utbyggingsprosjekter og modifikasjoner på eldre innretninger og utstyr.

Tilsyn med flere operatører og entreprenører i 2008 var nedslående: På ett offshorefelt hadde 50 av 100 mekanikere støyskader.

– Dette er et talende eksempel på hvor høy forekomsten kan være, sier Zachariassen, og oppfordrer til tett samarbeid mellom industrien og myndighetene for å få ned støynivået offshore.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.