KARRIERE

Vil ha nobelpris for ingeniører

Dag Yngve Dahle
21. nov. 2007 - 12:44

– Jeg savner en nobelpris innen ingeniørvitenskap. I dag er verdens framtid i høyeste grad avhengig av ingeniørvitenskapen, særlig på aktuelle fagområder som energi og miljø, sier Strømmen, til daglig dekan ved NTNUs fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.

Kan gi løsningene

Han går gjerne i bresjen for å fronte kampen for en nobelpris til ingeniører.

– Løser vi ikke de miljø- og energimessige utfordringene, går det ikke så godt med moder jord. Verden trenger teknologiskifter på disse og flere andre områder. Da er ingeniørvitenskapelig forskning nøkkelen, sier han.

Dekanen vil inn i det gode selskap. Han mener NTNU kan levere prisvinnere.

– Vi har aktuelle nobelpriskandidater på NTNU i dag. Flere av våre forskere er i det absolutte øverste sjikt, og kan få en slik pris, sier Strømmen.

Andre priser

I tillegg til Nobels fredspris deler Nobel-stiftelsen i Stockholm ut priser i kategoriene medisin, kjemi, fysikk, økonomi og litteratur.

Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, har ikke sans for Strømmens forslag. Han viser til flere nye relaterte, internasjonale priser de siste årene.

– Det er neppe aktuelt å etablere en nobelpris i ingeniørvitenskap, ettersom det vel er besluttet at det ikke skal opprettes flere nobelprisemner. Derimot er det i de siste årene kommet en rekke nye internasjonale priser som kan sammenlignes med nobelprisene, for eksempel Holbergprisen i humaniora, samfunnsvitenskap, teologi og juss, Abelprisen i matematikk og Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap, sier han.

Han legger til:

– Tilsvarende priser kunne selvsagt opprettes innenfor ingeniørvitenskap, sier UiB-rektoren.

Testamentet avgjør

Heller ikke i Sverige møtes forslaget med jubel.

Gunnar Öquist, leder av Kungliga Vetenskapsakademiens kontor i den svenske hovedstaden, avviser forslaget.

– Det har flere ganger blitt foreslått å dele ut en nobelpris i ingeniørvitenskap, og hver gang har forslaget blitt avvist. Alfreds Nobels testamente sier hvilke nobelpriser som skal deles ut. Den svenske Riksbankens pris til Alfred Nobels minne har riktignok kommet til, men det er ikke aktuelt å dele ut flere nobelpriser enn de som deles ut i dag, sier Öquist

Fikk Ferten av nobelprisen

Rustforsker fikk nobelprisen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.