KLIMA

Vil ha nasjonalt utslippsmål

LO og NHO enige.

Utslipp: De to store arbeidslivsorganisasjonene ønsker begge nasjonale klimamål.
Utslipp: De to store arbeidslivsorganisasjonene ønsker begge nasjonale klimamål. Bilde: Colourbox
3. feb. 2015 - 15:26

LO og NHO ber regjeringen fastsette et nasjonalt mål om opptil 35 prosents kutt i klimautslippene i sektorer som ikke omfattes av EUs kvotesystem.

– Målet vil være krevende, men godt forankret i Miljødirektoratets utredning av hva som er realistisk og mulig å få til i Norge innen 2030, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Regjeringen skal om ikke lenge presentere sitt forslag om hva Norges klimamål bør være fram mot 2030. Etter det NTB kjenner til, kan stortingsmeldingen bli lagt fram fredag.

Norges viktigste arbeidslivsorganisasjoner ønsker seg et nasjonalt mål om 30-35 prosents utslippsreduksjon utenfor kvotepliktig sektor sammenlignet med nivået i 1990. Det innebærer kutt innen sektorer som transport, bygg, landbruk og avfall.

Les også: Klimautkast vekker uro hos KrF og Venstre

Krasse reaksjoner

Et utkast til klimameldingen som nylig ble lekket, inneholdt angivelig ikke noen mål for innenlandske utslippskutt overhodet. Dette førte til krasse reaksjoner fra Venstre og Kristelig Folkeparti, og også NHO mener altså nå at et nasjonalt mål er på sin plass.

– Det er store muligheter for norsk næringsliv i omleggingen til lavutslippssamfunnet. Den nasjonale klimapolitikken må innrettes slik at den skaper flere arbeidsplasser enn den koster, sier Brubakk.

Uttalelser om klimamålene ble lagt ut av både LO og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) på deres nettsider tirsdag.

Les også: Statoil lanserer begrepet «lavkarbon-olje»

– Trenger ikke klimalov

Samlet sett mener organisasjonene at Norge bør sørge for klimakutt tilsvarende 40 prosents utslippsredaksjon. Dette er det samme målet som EU har fastsatt. Kvotekjøp i utlandet skal bidra til at det overordnede målet nås.

– Vi legger oss på samme ambisiøse klimamål som EU når det gjelder 40 prosents utslippsreduksjon innen 2030, sier LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen.

NHO mener imidlertid ikke at Norge trenger en egen klimalov. Brubakk peker på at regjeringen uansett er ansvarlig overfor Stortinget for oppfølgingen av utslippsmålene som er nedfelt i klimaforlikene.

Les også:

Senatet: – Klimaendringene er reelle

En norsk husholdning har samme energiforbruk som 3000 slaver og 200 trekkdyr

Norsk forskningsfartøy skal drive i Nordishavet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.