KARRIERE

Vil ha flere stortingsingeniører

Folk med teknisk utdanning må til, mener Tor Helge Lyngstøl (57), direktør for Direktoratet for nødkommunikasjon.
Folk med teknisk utdanning må til, mener Tor Helge Lyngstøl (57), direktør for Direktoratet for nødkommunikasjon. Bilde: Morten Brakestad

Hvilket annet yrke kunne du tenkt deg?

Som ung vurderte jeg å bli sivilingeniør, journalist eller å studere statsvitenskap. Jeg var redaktør av skoleavisa i gymnastida på Rjukan, og jeg har alltid likt å skrive. Jeg var også interessert i politikk, men ønsket om å lære forskjellen på strøm og spenning var nok hele tida førstevalget, så det ble elektro på NTH.

Hvilket yrke kunne du absolutt ikke ha tenkt deg?

Jeg kan vanskelig se meg selv som tannlege. Selv om det er fint at det finnes gode tannleger, så virker det ensforming. Jeg tror jeg ville ha problemer med å motivere meg til de samme oppgavene hver dag. Den materialtekniske delen av yrket ville jeg helt sikkert funnet fascinerende.

Hva er ditt beste minne fra yrkeskarrieren?

En gang var jeg en av en gruppe på 20 høyst ulike medarbeidere i Oslo Energi som var med i en intern konkurranse om å nå målene vi skulle sette oss. Vi nådde dem alle, og fikk en pengepremie som skulle brukes til noe felles. Jeg tok initiativet til en tur til London. Der gikk vi på musikal (Miss Saigon), vi spiste lunsj på Themsen, vi hadde en skikkelig fest sammen og noen dro på fotballkamp på gamle Highbury. Turen var fantastisk teambuilding.

Hva vil gjøre norsk arbeidsliv bedre?

Teknokraters evne til å framstille komplekse tekniske problemstillinger på enkelt og forståelig vis, må styrkes. I forrige periode var det 165 representanter på Stortinget. Kun to var ingeniører. Ingen av disse hadde elektro som fagfelt. I dag synes det som mindre verdiskapende yrkesgrupper, for eksempel, har altfor stor innflytelse på samfunnet. Dette er ikke til gode for arbeidslivet, og det fører i tillegg til at for mange kloke hoder rekrutteres til yrker som er mindre viktige for folk flest.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.