BYGG

Vil ha flere kreative ingeniørhoder

Mona StrandeMona StrandeJournalist
9. des. 2009 - 07:19
Vis mer

– Det er litt uvirkelig å bli Årets unge rådgiver. Jeg har bare jobbet for noe jeg tror på. Da er det jo utrolig artig at flere enn bare kunden og markedet setter pris på det vi gjør. Og selvfølgelig er det veldig motiverende å ha en arbeidsgiver som ønsker å foreslå meg til en sånn pris, sier Trygve Sagen.Modig av RIF

31-åringen har jobbet som rådgiver i Holte Consulting siden han ble uteksaminert som sivilingeniør fra fakultetet for produksjon og kvalitetsteknikk ved NTNU – med usikkerhetsstyring som fagområde – i 2004.

De siste tre årene har han ledet selskapets analyseavdeling til betydelig vekst, og under RIFs høstmøte 11. november, ble han tildelt prisen Årets unge rådgiver 2009.

– Jeg synes det er veldig modig og nytenkende av RIF-juryen å sette usikkerhetsanalyse på dagsorden ved å gi prisen til en rådgiver og et miljø og et fag som mange kanskje ser på som kjedelig, men som egentlig er en svært viktig, morsom og interessant del av all prosjektstyring, sier han.– Gi ansvar

For Sagen er opptatt av at jobben skal være både morsom og utfordrende. Han blir stimulert av motiverende ledere, gode medarbeidere – og av tillit og krav fra arbeidsgiver.

– Arbeidsgivere som ansetter unge ingeniører må tørre å stille krav til dem tidlig. Tør å slippe dem til, involvere dem og gi dem ansvar. Få dem til å bevise at de kan, og oppfyll ønskene deres i den grad du kan etterhvert som de etterlever dine krav. Ansvar og krav er det eneste man kan vokse på, sier Sagen.

Han mener det blir helt feil når arbeidsgiver setter nyutdannede inn på et kontor og ber dem om å beregne detaljer på et ekstremt lite område i et prosjekt, dag ut og dag inn.

– Ingen blir motivert av å beregne noe de ikke vet hvor hører til i verdikjeden. Det er ikke farlig å involvere unge mennesker i hele prosessen i et prosjekt. Unge mennesker er også smarte mennesker, og de har ofte veldig mange gode ideer, sier han.Kompetansemiks

Som leder av analyseavdelingen har Trygve Sagen vært involvert i en rekke profilerte oppdrag innen både kvalitetssikring, kostnads- og usikkerhetsanalyser.

Blant annet i kampflysaken, Holmenkollenprosjektet, det nye Munch-museet i Bjørvika og den pågående analysen av Euro 2016.

Administrerende direktør i Holte Consulting, Are Strøm, mener mye av årsaken til analyseavdelingens suksess er Sagens evne til å binde rådgivende ingeniører med mer teknisk kompetanse sammen med den mer tradisjonelle analysekompetansen.

Sagen selv mener dét er en selvfølge:

– Hvis du skal sette sammen et team hvor folk skal komme frem til kreative og gode løsninger, kan du ikke velge en gruppe der alle har helt lik kompetanse. I vårt miljø trenger vi en bred sammensetning av erfaring og kompetanse. Når kjemikere og byggingeniører klarer å jobbe på tvers av sine fagområder gir det gode resultater, sier Sagen, som mener ingeniører må stimuleres til å tørre og leke mer – og være mer mellommenneskelige.Etterlyser idéflom

– Mener du at ingeniører mangler mellommenneskelige egenskaper?

– Ingeniører skyr nok ofte litt myke fag og alt som har med kreativitet å gjøre. Dette er jo litt merkelig ettersom kreativitet og samspillet mellom mennesker er det eneste som kan fornye og skape noe som helst, sier Sagen, med et smil – vel vitende om at han sikkert provoserer mange med det han sier.

– Mange ingeniører liker nok ikke så godt å snakke om det de ikke er skråsikre på. Mange bør slippe guarden ned, senke skuldrene og la ideene flomme. Hvordan skal vi klare å skape nye kreative ting dersom ingeniøren blir sett på som en nerd? Vi trenger å fornye oss, men jeg tror ikke det er mulig med stereotype prosesser, bokser og firkanter med pil mellom. Det er kjedelig, og det stimulerer ikke nye studenter, utdyper han.Kreativitet og samhold

Hva mener du bør gjøres annerledes med undervisningen ved ingeniørstudiene?

– Jeg mener det helt klart bør stimuleres til mer bruk av ledelsesfag og mellommenneskelige fag – for eksempel som valgfag. Jeg sier ikke at man skal gå bort fra tekniske fag og bli ingeniører som bare har «myke» evner, men ingeniører er altfor like. Når du kommer ut i arbeidslivet skal du samarbeide og skape nye ting sammen med mange forskjellige typer mennesker. Det er viktig med aktiviteter som stimulerer til kreativitet og mer samhold mellom mennesker, sier Sagen, som mener man lærer mye av for eksempel å være aktiv i studentmiljøene og engasjere seg i andre ting enn fag i studietiden.

Han mener også at ingeniørstudiene ville ha godt av mer energiske og sprudlende forelesninger:

– Man må få inn de riktige menneskene som kan stimulere ingeniøren til å tenke nytt. Jeg tror det er veldig viktig for utviklingen at man har sprudlende og engasjerte ingeniører, ikke nerdete ingeniører.Sosial og rastløs

Trygve Sagen omtales ofte som en utadvendt, initiativrik humørspreder. Selv kaller han seg sosial, positiv og rastløs.

– Jeg har nok litt stressmoment, men er veldig glad i å møte nye mennesker. Det er derfor jeg liker usikkerhetsstyring så godt. Faget har utviklet seg så mye. Før holdt det å komme med noen metoder for å kvalitetssikre et nasjonalt prosjekt, men nå ser vi at det kreves involvering av et helhetlig team med mye bredere fagekspertise enn for bare 5-6 år siden. I tillegg er alle prosjektene unike. Selv om man har analysert 30 byggoppføringer, så er det alltid en ny rosa kanin man kan trekke ut av hatten i hvert prosjekt. Det er motiverende. Og man er nødt til å være kreativ for å klare og trekke de rosa kaninene ut av hatten og bruke dem til noe fornuftig, sier Sagen.

Har du noen råd til nyutdannede ingeniører som gjerne vil bli Årets Unge Rådgiver om fem år?

– Jeg tror ikke man oppnår noe ved å tenke på priser og anerkjennelse. Jeg har bare tenkt på det jeg jobber med og det jeg tror på. Men man må gjerne sette seg noen mål og legge strategier for hvordan man skal oppnå disse. Lag deg en visjon som virker skikkelig hårete, så skal du se at det ikke tar lang tid før du er der, sier Sagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.