BYGG

Vil gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo

Private og offentlige har gått sammen om ny byggepolicy.

Det er behov for stadig flere studentboliger. En ny policy skal gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo. Illustrasjonsbildet viser byggingen av nye studentboliger i Trondheim.
Det er behov for stadig flere studentboliger. En ny policy skal gjøre det enklere å bygge små boliger i Oslo. Illustrasjonsbildet viser byggingen av nye studentboliger i Trondheim. Bilde: Veidekke
2. jan. 2016 - 08:00
Vis mer

Ved å endre på kravene til de minste boligene, har Plan- og bygningsetaten i samarbeid med Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og boligutviklerne Infill AS utviklet en ny policy om boligbygging.

Policyen skal, om alt går etter planen, gi både bedre og flere studentboliger.

Endrede regler

– Policyen gir en ny og forutsigbar, faglig «beste praksis» for å utforme små leiligheter mellom 35 og 50 kvadratmeter. Små boliger skal dermed bli bedre enn de er i dag uten at de koster mer å bygge, sier etatsdirektør Ellen S. de Vibe.

Det har lenge vært en utfordring å kombinere kvalitetskrav med et rimelig kostnadsnivå, det mener de Vibe etaten nå har gjort noe med.

– Vi har blant annet åpnet opp for å vurdere kravet til garderobeplass i kubikkmeter i stede for kvadratmeter. Lagringsplass i høyden er jo akkurat like bra som lagringsplass langs gulvet i små leiligheter, og ved å endre dette kravet kan det være mulig å bygge flere studentboliger på en tomt, sier hun.

Og legger til at selv om policyen i all hovedsak følger reglene i byggteknisk forskrift, åpner den opp for noen fravvik fra orlyden i kravene.

– Dette er derfor en overordnet policy for å kunne vurdere enkelte fravik fra TEK, der det anses forsvarlig, sier hun.

Enklere bygging

Eiendomsdirektør Trond Bakke i studentsamskipnaden i Oslo er svært positiv til arbeidet de har gjort sammen med etaten.

– For SiO betyr dette at det blir enklere å bygge de studentboligene det er størst mangel på, små boliger med god romløsning, eget kjøkken og bad. Både bokvalitet og funksjonalitet er godt ivaretatt i policyen, sier han.

Bakke sier at både de og andre utbyggere han har snakket med har opplevd at kravene til bo- og boligkvalitet og krav i byggteknisk forskrift (TEK 10) gir utfordringer i bygging av små boliger.

– Vi setter derfor pris på at vi har fått bidra i utviklingen av policyen, og at vi har fått dele våre erfaringer og kunnskap i prosessen, sier han.

Mer forutsigbart

SiO har som mål å bygge nærmere 3000 nye studentboliger i Oslo de neste årene for å dekke behovet.

Det mener Bakke vil bli enklere med den nye policyen på plass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Policyen gir oss preaksepterte løsninger som møter kravene i byggteknisk forskrift (TEK 10) og gjør reguleringsprosessen og byggesaksbehandlingen enklere og mer forutsigbar for både PBE og oss, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.