KARRIERE

Vil gi kvinner lavere skatt enn menn

Dag Yngve Dahle
8. mai 2007 - 15:43

Økonomene Alberto Alesina ved Harvard University og Andrea Ichina ved Bologna University står bak forslaget, melder Management Issues.

Målet er redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn. I dag tjener kvinner i snitt 85 prosent av det menn tjener.

Høyere reallønn

- Man kan oppnå dette med det samme gjennomsnittlige skattenivået ved å redusere skattesatsene for kvinner og øke satsene tilsvarende for menn, sier forskerne til Management Issues.

Den lille økningen i skattetrykk for menn vil finansiere det noe større kuttet i skattenivå for kvinner, mener forskerne.

Grunnen er at skattekuttet vil få flere kvinner til å arbeide. Dermed betaler kvinnene inn mer skatt totalt sett.

Hver enkelt kvinnelige skattebetaler får dog en høyere reallønn som følge av skattekuttet.

91 prosent

Forskerne har til og med stipulert hvor mye skatt kvinner i enkelte land skal betale i forhold til det menn betaler. Amerikanske kvinner skal betale 80 prosent av det menn betaler, mens italienske kvinner må ut med kun 68 prosent av det menn må ut med.

Norske kvinners skattenivå skal være 91 prosent av skattenivået for menn, ifølge forskerne.

Gry Nilsen, leder av skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, ler høyt når hun hører om forslaget.

- Dette er først og fremst en ny tanke og en morsom idé. I praksis virker det pussig. Jeg mener at skattesystemet ikke skal brukes som et middel til utjevning. Skattesystemet bør primært være enkelt, og alle slike spesialtilpasninger gjør skattesystemet vanskeligere tilgjengelig, sier hun til TU.no.

- Urettferdig

Hun vil ikke si noe om om det vil bidra til å redusere lønnsgapet, ifølge nettsidene til NITO.

- Nei, det er vanskelig å si. Men vil det fremstå som rettferdig i Norge? Er lønnsgapet stort nok her i landet til at vi trenger noe slikt? Vi har mange kvinner som ikke har behov for et slikt skattekutt. Jeg er selv en av dem, sier Nilsen.

Janne Marthe Hatlebakk, medlem av NITOs hovedstyre, har heller ikke sans for forslaget.

- Deler av problemene med likelønn har med holdninger å gjøre. Det blir ikke bedre av slike tiltak. Det treffer også svært urettferdig fordi det treffer alle, også de som ikke trenger det. Jeg tror heller på å bruke skattesystemet til å premiere tiltak som tilrettelegger for at småbarnsforeldre både kan ha barn og en karriere og det gjelder begge foreldrene. Det bør lønne seg for arbeidsgiver og tilrettelegge for at ansatte kan ha familie ved siden av en karriere, sier Hatlebakk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.