INDUSTRI

Vil gi flere gratiskvoter

Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima
Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima Bilde: Simen Håkonsen
Stein Jarle Olsen
18. sep. 2008 - 07:40

Høyre vil foreslå endring i den såkalte klimakvoteloven, skriver Dagens Næringsliv.

Gratiskvoter

Det vil føre til at også bedrifter etablert etter 2001 får gratiskvoter for 80-90 prosent av sine klimagassutslipp.

Lovforslaget skal legges frem så fort Stortinget samles igjen i oktober.

– Det som hastet for 14 måneder siden, haster ikke mindre i dag. Nå må Stoltenberg-regjeringen legge prestisjen til side og innse at deres lov er en oppskrift på utflytting og heller ikke vil gi miljøgevinst, sier Høyre-talsmann Ivar Kristiansen til DN.

Les også: NHO ber EU stoppe klimalov

Beregnet

Siktemålet med den opprinnelige loven var at Norge skulle slutte seg til EUs marked for klimakvoter. Det ble bestemt at bedriftenes utslipp i perioden 1998 – 2001 skulle legges til grunn for kvoteberegninger.I perioden 2008 – 2012 skulle bedriftene få gratiskvoter for i gjennomsnitt 92 prosent av disse utslippene. Nye bedrifter måtte betale full pris for alle utslipp.

Les også: Klimakvotehandel først neste år

Avgjorde

Høyre og FrP var uenige i praksisen, og NHO klaget den inn for ESA. ESA avgjorde i sommer at loven var diskriminerende, og krevde at den ble endret.

Dermed foreslår Høyre nå en endring i tråd med partiets opprinnelige ønske.

Les også: ESA skroter klimakvoteloven

Anker ikke

Det ser imidlertid ut til å være enighet i regjeringen om at ESAs innvendinger er begrunnede, ettersom Miljøverndepartementet i forrige uke varslet at de ville imøtekomme kravene.

Det betyr at mellom ti og tolv nye bedrifter etablert etter 2001 vil få gratiskvoter, i tillegg til de 69 opprinnelige bedriftene etablert før 2001. Bedriften NorFraKalk og gasskraftverket på Kårstø er kanskje de mest kjente.

Les også:

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.