MOTOR

Vil frede elbilene i 10 år

Kjøper du Think City eller Tesla Roadster i dag, slipper du å betale moms og engangsavgift. Spørsmålet er hvor lenge dette kan vare.
Kjøper du Think City eller Tesla Roadster i dag, slipper du å betale moms og engangsavgift. Spørsmålet er hvor lenge dette kan vare. Bilde: Per Erlien Dalløkken
25. aug. 2010 - 14:53

De gunstige insentivene elbiler har i Norge i dag bør beholdes i ti år til.

Det er en ambisiøs målsetting som faktisk alle de politiske partiene har, skal vi tro representantene som deltok på årets Klimabil-arrangement.

Rallygutta raskest i elbil

Vil hjelpe teknologien

Det var i en debatt på Klimabil at stortingspolitikerne Inga Marte Thorkildsen (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Nikolai Astrup (H), samt oslopolitikerne Rina Mariann Hansen (Ap), Ola Elvestuen (V) og Jøran Kallmyr (Frp) som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, ble utfordret av arrangøren Zero:

Jøran Kallmyr (f.v), Nikolai Astrup, Trygve Slagsvold Vedum, Ola Elvestuen, Rina Mariann Hansen og Inga Marte Thorkildsen deltok i klimabildebatt på Rådhuskaia. Foto: Per Erlien Dalløkken

– Skal elbilene beholde dagens ordning fram til 2020? spurte ordstyrer Gøril L. Andreassen.

Alle ga mer eller mindre uforbeholdent et ja-svar.

– Det er viktig med forutsigbarhet både for dem som selger og kjøper disse bilene. Ti år for å hjelpe teknologien inn på markedet kan være en grei horisont, sa Nikolai Astrup som er miljø- og energipolitisk talsmann for Høyre.

Finanspolitisk talskvinne for SV, Inga Marte Thorkildsen, ønsker også å sende tydeligere signaler:

– Når en viss andel av bilparken blir nullutslippsbiler, må også disse være med og betale avgifter. Men folk må få vite når dette blir. Og det er godt mulig at det blir i 2020, sa hun.

Minst et år til

Et bakteppe for klimabildebatten var at VG sist helg avslørte at den rødgrønne regjeringen pønsker ut et nytt bilavgiftsregime for kommende statsbudsjett, herunder å fjerne avgiftsfritaket for elbiler.

Les saken: Har ventet på elbilavgifter

Senere har finansminister Sigbjørn Johnsen i en sjelden offisiell budsjettlekkasje fastslått at elbilene skal forbli avgiftsfrie i minst et år til:

– Vi har gode rammevilkår for elbiler, og det skal det være i fortsettelsen også. Det er ikke aktuelt å foreslå noen engangsavgift på elbiler i det kommende statsbudsjettet, sier Sigbjørn Johnsen til VG .

I Danmark har regjeringen forpliktet seg til å hjelpe elbilene minst fram til og med 2015:

Garanterer avgiftsfritak for elbiler

Tesla har nylig åpnet et såkalt showroom i København, og her kan de selges avgiftsfritt i minst fem år til. Foto: Per Erlien Dalløkken

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.