INDUSTRI

Vil forskyve skattebetalingen

RAMMES: Administrerende direktør i Norges Rederiforbund mener at shippingrelaterte næringer rammes ekstra hardt av finanskrisen.
RAMMES: Administrerende direktør i Norges Rederiforbund mener at shippingrelaterte næringer rammes ekstra hardt av finanskrisen. Bilde: Stein Jarle Olsen
Anders J. Steensen
2. juni 2009 - 07:01

– Vi risikerer en todeling av norsk næringsliv mellom de som opererer nasjonalt og vårt internasjonale næringsliv. Det er behov for ytterligere tiltak for å trygge verdiskaping og sysselsetting langs hele norskekysten, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.



Få nye kontrakter

Han påpeker at det i løpet av 2009 kun er inngått en håndfull nye kontrakter ved norske verft. Det er rundt 100 offshoreskip i bestilling ved norske verft, men kun halvparten av disse er finansiert.

– Vi står nå overfor store utfordringer med hensyn til å opprettholde aktivitet og arbeidsplasser i de maritime næringer, sier Sturla Henriksen.



Presses av bankene

Henriksen er bekymret for utviklingen hvor private banker presser rederiene og verftene til å søke finansiering gjennom Garantiinstituttet for Eksportkreditt, Giek og og Eksportfinans.

– Situasjonen krever at myndighetene følger situasjonen nøye og åpner for større fleksibilitet i anvendelsen av Eksportfinans midler i tiden som kommer, sier han.



Mister likviditet

I tillegg til bankenes vanskeligheter med å skaffe kapital kommer regjeringens krav om innbetaling av tidligere avsatte skattemidler på til sammen 14 milliarder kroner.

Henriksen mener at dette svekker egenkapitalen i de maritime næringene ytterligere.

– I dagens situasjon er likviditet kritisk avgjørende for næringens mulighet til å overleve i tiden fremover. Rederiforbundet foreslår derfor at tidspunktet for innbetaling av skattemidllene forskyves, sier Henriksen.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Blir liggende

Et verft som rammes av finanskrisen er Bergen Group Fosen i Rissa.

Der ligger konstruksjonsskipet "Deep Cygnus" fortsatt ved verftet etter at eierne ikke greier å skaffe kapital.

Det samme gjelder for ni andre skip som er bestilt ved verftet, hvor rederne sliter med å skaffe tilstrekkelig kapital, slik at de kan bygges og leveres.

Allerede er over 30 arbeidere permitterte på grunn av de finansielle vanskelighetene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.