INDUSTRI

Vil flytte vaksineproduksjon til Elverum

For å redde Takeda Nycomed.

TENKER NYTT: Legemiddelforeningens administrerende direktør Karita Bekkemellem vil beholde Nycomeds fabrikk på Elverum. Hun ber derfor om at folkehelsa flytter produksjonen dit. Foto: Scanpix
TENKER NYTT: Legemiddelforeningens administrerende direktør Karita Bekkemellem vil beholde Nycomeds fabrikk på Elverum. Hun ber derfor om at folkehelsa flytter produksjonen dit. Foto: Scanpix
22. feb. 2013 - 12:54

Legemiddelforeningens administrerende direktør Karita Bekkemellem sendte i dag et brev til helseminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Trond Giske der hun ber om at Folkehelseinstituttets vaksineproduksjon blir flyttet til Elverum.

Det statlige instituttet har allerede vedtatt å legge ned produksjonen og flytte til utlandet, men Bekkemellem vil nå at man tenker gjennom saken på nytt.

– Hvis man flytter folkehelsas vaksineproduksjon til Elverum opprettholder man en god beredskap i forbindelse med en pandemi, man utnytter eksisterende infrastruktur og redder et stort antall arbeidsplasser. Samtidig legger man til rette for at produksjonen som i dag foregår utenlands kan hentes inn igjen til Norge, skriver hun til de to ministrene.

Les også: Norske bedrifter blir enda mer avhengige av oljeindustrien

Skal legges ned

Bekkemellems forslag kommer i kjølvannet av japanske Takedas vedtak om å legge ned legemiddelfabrikken på Elverum. Produksjonen skal flyttes til Polen til tross for fabrikkens overskudd på 250 millioner kroner.

I natt var stortingspolitiker Knut Storberget (som selv er fra Elverum) i møte med Nycomed-eierne i Japan for å få dem til å revurdere beslutningen. Det gikk ikke bra.

Storberget fikk nemlig ikke en eneste lovnad om at eierne vil revurdere avgjørelsen.

Fortjener bedre

– Jeg snakket de ansattes sak. Jeg mener at de fortjener en helt annen behandling enn det vi har opplevd til nå, sier Storberget til NRK.

– Jeg forsøkte å gjøre det klart for dem at dette er en bedrift som har dratt inn mye penger og som fortsatt gir profitt. Etter min mening drives den også godt både av lokale ledelse og av de ansatte, sier han til statskanalen.

Verken nærings- og handelsdepartementet eller helse- og omsorgsdepartementet vil kommentere saken før de har mottatt brevet fra Bekkemellem.

Les også:

Frykter for fremtiden til norske verft

Roboter kan redde norsk industri

– Spikeren i kista for bioteknologimiljøet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.