TUMENER

Vil du kjøpe bolig på Ikea?

Dagens regjering har ansvaret for at dagens boligmarked har utviklet seg til et pengespill.

BO BILLIG: Skanska samarbeider med Ikea om å bygge og selge rimelige boliger. Slike leiligheter skal bygges på Kuvågen i Os utenfor Bergen.
BO BILLIG: Skanska samarbeider med Ikea om å bygge og selge rimelige boliger. Slike leiligheter skal bygges på Kuvågen i Os utenfor Bergen.
20. apr. 2012 - 10:24

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/145980Skanska vil revitalisere ideen om å selge boliger på Ikea også i Norge. I Sverige har dette vært mulig gjennom lengre tid. Noen hundre boliger selges på denne måten hvert år.

Les saken: Vil selge boliger på Ikea

Skanskas nye administrerende direktør, Anders Danielsson, sier at selskapet ønsker å bygge og selge boliger som alle kan ha råd til.

Selv om Skanska selvfølgelig også selger boliger på Ikea for å tjene penger, er konseptet spennende og et eksempel på innovativ tenkning i byggenæringen.

Norge preges i stadig sterkere grad av en boligkrise. Det bygges for få boliger i de største byene og spesielt i Oslo.

Her forventes et behov på minst 7000 nye boliger i året, mens det bare er blitt bygd i snitt 1500 de siste årene.

Allerede i 2020 vil det bo minst 100 000 flere mennesker i hovedstaden og antall nordmenn vil ha økt til seks millioner allerede innen 16 år.

Den nye Skanska-sjefen vil konkurrere i markedet gjennom mer satsing på industrialisering og standardisering av byggeprosessen, men hvor lett er det med stadig mer detaljerte TEK-forskrifter?

I dag medfører priskrigen på boliger et økende klasseskille i Norge. I Oslo må du betale opp til 70 000 kroner kvadratmeteren for å kjøpe en liten leilighet.

Leilighetprisene har økt 449 prosent de siste 20 årene! Til og med Norges Bank-sjefen er så bekymret for utviklingen at han tok det opp i sin årstale. Prognosene for etterspørsel varierer mellom 20 og 40 000.

Les også: Dette bolighuset går i pluss

I en slik sammenheng er den nye Skanska-sjefens utspill forfriskende.

Forhåpentlig vil også andre entreprenører følge opp med alternative konsept for å få fart på byggingen av rimelige boliger og leiligheter.

Men for å realisere dette må politikerne ta grep. Nå har et boligutvalg i Arbeiderpartiet levert en rapport med 35 forslag til mange nye tiltak.

Det viktigste handler om å forenkle prosessene rundt planlegging, godkjenning og prosjektering. 22 statlige instanser har visstnok i dag innsigelsesrett mot reguleringsplaner og en av de mest aktive er Fylkesmannnen og hans miljøvernavdeling.

Utvalget foreslår også en egen boligstatsråd for å koordinere boligpolitikken som i dag styres av seks departementer.

En statsråd til fører ikke til flere boliger. Byggenæringen trenger ikke flere kokker, men ett sterkt kommunal- og regionaldepartement. Navarsete må få den myndigheten hun trenger for å komme ut skapet.

Dagens regjering har hatt sju år på seg til å bli enige om en stortingsmelding om bygningspolitikken.

Der ligger hovedansvaret for det pengespill som preger markedet for bolig- og næringseiendom.

Les også: Vil ha egen boligminister

– Oslo har ingen boligpolitikk

Ja til passivhus innen 2015 

Madeleine (21) flytter inn i Sveriges minste studentbolig 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.