ENERGI

Vil doble kapasiteten til kraftnettet i nord innen 2032

Nettselskapet Arva investerer milliarder i utbygging av strømnettet i Nord-Norge. Innen 2032 er målet å transportere 1.600 megawatt.

Investerer milliarder i utbygging av nytt strømnett i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto.
Investerer milliarder i utbygging av nytt strømnett i Nord-Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Ole Berg-Rusten
8. apr. 2024 - 08:35

På ti år skal nettselskapet Arva doble kapasiteten til kraftnettet i Nord.

Arva, som er landsdelens største nettselskap, er ansvarlig for strømnettet som strekker seg drøye 16.000 kilometer i regionen.

Selskapet har i dag kapasitet til å transportere 800 megawatt – noe som skal ha tatt 125 år å bygge. Arva opplyser i en melding at i en tiårs periode vil selskapet doble kapasiteten.

Det betyr at i 2032 skal Arva kunne transportere 1.600 megawatt.

Investeringene er anslått til å ligge på 8,5 milliarder kroner, opplyses det. 

Troms Kraft er majoritetseier i Arva med 60 prosent, Bodø Energi og Dragefossen eier de resterende 40 prosent. 

Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, frykter at Norge henter etter i kraftutbygging og kan bli avhengig av kraftimport i fremtiden.
Les også

Norge bygger ut langt mindre kraft enn nabolandene

ABB som partner

Nå har Arva valgt teknologi og ingeniørselskapet ABB som partner for utbyggingen av energiforsyning i regionen, ifølge en pressemelding mandag.

– Vi er godt fornøyd med å ha tegnet en ny avtale med en solid leverandør av distribusjonsløsninger til strømnettet, og venter at dette skal understøtte selskapets strategiske mål de kommende år, sier Trond Are Bjørnvold, avdelingsleder Nettutvikling i Arva.

Arva formidler at det må innfri økende krav til høy kostnadseffektivitet, stabil energiforsyning og redusert klimaavtrykk.

I tillegg drifter nettselskapet strømnett som stedvis befinner seg i et utfordrende landskap og miljø som gjør metaller ekstra utsatt for korrosjon, opplyses det.

Gerd Kjølle har i syv år ledet forskningssenteret Cineldi. Til høsten skal en sluttrapport leveres, der Kjølle vil lansere en strategi for fremtidens strømnett.
Les også

Gerd Kjølle i Sintef Energi: Ønsker ikke kjernekraft i Norge når ikke avfallsproblemet er løst

Ingen vedlikehold

ABB opplyser at det skal levere elektriske distribusjonsløsninger til strømnettet i Nord. 

Leveransen består av komplette elektriske distribusjonsløsninger som omfatter prefabrikkerte -og modulbaserte nettstasjoner, samt høyspent bryteranlegg, heter det av meldingen. 

Denne teknologien skal være utviklet for å motstå det utfordrende nordlige klimaet, opplyser ABB. Den skal også være miljøvennlig, ikke kreve vedlikehold og skal bidra til en mer effektiv og sikker energioverføring.

– Med disse kvalitetene vil løsningene hjelpe til med å redusere strømnettets miljøavtrykk og sikre en pålitelig energiforsyning, sier daglig leder i ABB Electrification Norway, Gøran Salomonsen, i meldingen.

Det geotermiske anlegget skal bygges i Nakuru-regionen i Kenya.
Les også

Norfund-prosjekt: Skal gi strøm til 1,3 millioner i Kenya

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.