KARRIERE

Vil dele elever inn etter mattenivå

En arbeidsgruppe foreslår at ikke alle lenger skal lære det samme i matematikk eller ha samme avsluttende eksamen i grunnskolen.
En arbeidsgruppe foreslår at ikke alle lenger skal lære det samme i matematikk eller ha samme avsluttende eksamen i grunnskolen. Bilde: Scanpix
30. sep. 2010 - 07:29

Alle skal ikke lenger lære det samme i matematikk eller ha samme avsluttende eksamen i grunnskolen. Det foreslår arbeidsgruppen som har kalt rapporten med sine anbefalinger for «Matematikk for alle ... men alle behøver ikke å kunne alt».

Vil ha elitegymnas

Gruppen anbefaler deling i to nivåer. Et nivå med basiskompetanse i matematikk, og et nivå med mer avansert matematikk for de flinkeste.

I tillegg foreslår arbeidsgruppen at det opprettes fem elitegymnas for realfag, skriver Adresseavisen.

– Akkurat som det finnes et Toppidrettsgymnas, bør det også finnes gymnas for de beste i realfag, argumenteres det i rapporten.

Gruppen ser for seg at behovet dekkes med to slike gymnas for Østlandet/Sørlandet, et i Midt-Norge, ett i Nord-Norge og ett på Vestlandet.

Det er samsvarende med hva Fremskrittspartiet fremmet for Stortinget tidligere i år.

Les saken: Vil ha statlige eliteskoler for realfag

Flere må mestre

Begrunnelsen for nivådelingen er at dagens matematikkundervisning bare treffer elevene i midtsjiktet. Undervisningen er for lite tilpasset elevenes behov, både de svake og sterke i faget. For å løfte motivasjonen må flere føle at de mestrer matematikken. Det vil man oppnå med nivådeling, mener gruppen.

Arbeidsgruppen regner med at forslaget vil møte innvendinger om at nivådelingen vil skape forskjeller mellom elevene. Motargumentet er at barna godt vet hvem som er flinke og mindre flinke også innenfor dagens ordning.

Kunnskapsdepartementet legger fram sitt syn på anbefalingene fredag. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.