T2

Vil danke ut Iphone 6 og Galaxy S6 med sitt nye billig-flaggskip

Huaweis P8 skal koste 1500-2000 mindre enn konkurrentene.

16. apr. 2015 - 13:13

Huawei har økende ambisjoner på mobilsiden. Det kinesiske teleselskapet har på få år vist at de kan lage telefoner på linje med de store. Nå kommer de med to nye toppmodeller; P8 og P8 max.

De lanserer telefonene med overraskende mye teknisk innovasjon og det er tydelig hvem de mener bør blø markedsandeler i deres retning. Det var iPhone 6 og Samsung S6 de sammenliknet seg med på verdenslanseringen i London i går.

Men når det er sagt så minner begge om iPhone 5. Men i en sterkt modifisert versjon. Her dekker skjermen 78,3 prosent av frontprofilen. På grunn av den syltynne rammen som er pent avfaset i kanten for å gi et godt grep.

Til sammenlikning dekker skjermen på Galaxy S6 70,5 prosent av fronten, mens tallet for iPhone 6 er 65,8 prosent. I det hele tatt er Huawei veldig opptatt av å sammenlikne seg med de to store. Alle spesifikasjoner som overgår dem blir stavet ut på pressekonferansen.

Det skal ikke være noen tvil om hvem som leder.

Test av Galaxy S6: Minst like god som den fancy utgaven

Konkurrenter: Huawei sikter seg inn mot de store, slik som Galaxy S6 Edge fra Samsung. Førsteinntrykket er veldig bra, men som det fremkommer av bildet har Samsung kontrollknappene under skjermen, mens på P6 opptar de en del av skjermbildet.
Konkurrenter: Huawei sikter seg inn mot de store, slik som Galaxy S6 Edge fra Samsung. Førsteinntrykket er veldig bra, men som det fremkommer av bildet har Samsung kontrollknappene under skjermen, mens på P6 opptar de en del av skjermbildet.

Design

Det er en pen telefon vi har med å gjøre her. Den kommer i gull, grå, soret og champagne. Bakstykket er frest ut et stykke aluminiumslegering. Det vil si det samme som HTC gjør med sine toppmodeller.

Fronten rommer en 5,2 tommer skjerm beskyttet av Gorilla Glass 4, og hele telefonen er bare 6,4 millimeter tykk: 0,4 millimeter mindre enn Galaxy S6. P8 max har en skjerm på 6,8 tommer.

Test av Galaxy S6 Edge: En av de flotteste mobilene vi har testet

Kamerainnovasjon

Det er ikke lenge siden Samsung avslørte sitt nye 16 megapixel-kamera. Det kunne ta bra bilder selv i mørke scener. P8 stopper på 13 megapixler, men dette er hva de hevder er verdens første kamera med et RGBW - red-green-blue-white-mønster.

Det vil si at de hvite pikslene ikke har noe fargefilter og fanger lyset bedre. Huawei mener det bidrar til en reduksjon av bildestøyen i dårlige lysforhold med 78 prosent. I tillegg fanger det farger bedre. Om vi skal tro bildene de demonstrerte fra scenen går det Samsungs kamera en høy gang, men vi får se hva testene sier.

Huawei Honor 6: Dette mobil-flaggskipet koster halvparten av konkurrentene

Kamera

Bakkameraet er utstyrt med optisk bildestabilisering, OIS, som de hevder er mye bedre enn den i iPhone 6 Pluss. P8 kan bevege seg 1,6 grader sideveis, og det er det dobbelte av hva Apples kamera klarer.

En annen nyvinning er at kameraene er utstyrt med en egen signalprosessor som behandler informasjonen fra kameraet. Det er jo noe alle skikkelige kameraer har, men det er nytt i mobiler. Huawei hevder signalprosessoren er i speilrefleksklassen.

Vi får se, men den gjør nok betydelig mer nytte enn å kjøre bildebehandlingen i programvare som har vært vanlig til nå.

Lyden i telefonen har også fått en overhaling. Den skal spille både høy og klar musikk, og Huawei lover at den egner seg spesielt godt som konferansetelefon. Begge parter skal høre hverandre klokkeklart.

Signalprosessoren de bruker til støykansellering gir opptil 90 prosent reduksjon i vindstøy selv om man bare bruker den ene mikrofonen i hodetelefonene. Vanligvis benyttes to mikrofoner i telefonen til slikt.

Ungdom i Asia er om mulig enda mer opptatt av selvportretter. Derfor er frontkameraet viktig. P8 kommer som forgjengeren med et 8 megapixlers frontkamera.

Test av Oneplus One: Usannsynlig billig toppmodell

Knokestyring

Samsung har tatt i bruk penn i sine Note-modeller. Det er det ikke plass til i P8. I stedet har Huawei innført noe de kaller Knuckle sense. Tapp på skjermen med en knoke og trekk ut et rektangel for å ta et delbilde av skjermen. Det erstatter neppe en penn, men kan nok være nyttig av og til.

En annen innovasjon er at du kan rope til telefonen og få den til å svare og lyse opp om du har forlagt den.

Test av Iphone 6: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe

Metall: Huawei P8 er frest ut av aluminiumslegering. Selskapet hevder å løst utfordringene med antenner og metall. Sen hvite stripen i bånn og det hvite partiet rundt kameraet er nedre og øvre antenne som til sammen skal gi svært gode egenskaper i alle bånd.
Metall: Huawei P8 er frest ut av aluminiumslegering. Selskapet hevder å løst utfordringene med antenner og metall. Sen hvite stripen i bånn og det hvite partiet rundt kameraet er nedre og øvre antenne som til sammen skal gi svært gode egenskaper i alle bånd.

Doble antenner

Er det noe Huawei kan så er det mobilteknologi, det vil si den du finner i mobilnettverket. De kan antenner som få andre. P8 har fått noe markedsfolkene kaller Signal+. I det ligger det at den har to antenner. En på toppen og en ved bunnen av telefonen. Den kan svitsje mellom de på 33,5 mikrosekunder og sørge for at signalstyrken holder seg.

Også om brukeren holder telefonen slik at den ene antennen mister mye av forsterkningen. Telefonen har også fått det de kaller WiFi+ og som hele tiden plukker den beste nettforbindelsen og ikke blir hengende på en med lavere signalstyrke.

De nye antennene skal også sørge for en halvering av alle samtaler som blir brutt.

Og det er flere plusser her. Roaming + gjør at telefonen kobler seg til nettet tre ganger raskere enn andre. Når du lander i utlandet kan det ta to minutter før man har forbindelse. Med P8 skal det ta 40 sekunder.

Les også: 25 tips og triks til Sony Xperia Z2

Raskere prosessor

Huawei lager sine egne prosessorer. De har ikke klart å holde koken mot andre toppmodeller før, ifølge mobilsjefen Richard Yu. Den nye prosessoren som sitter i P8 er en 64-bits sak med fire kjerner på 2 GHz og fire på 1,5 GHz.

Til sammen gjør de mobilen dobbelt så rask som forgjengeren, og sørger for lavere strømforbruk på kjøpet. Som seg hør og bør en toppmodell i dag får prosessoren hjelp av 3 GB RAM.

Batteriet er på 2,6 amperetimer og skal holde til en dags tung bruk. Det er bedre enn konkurrentene, hevder Yu, og noe av forklaringen finner vi i det selskapet kaller App power consumption firewall. Det betyr at de styrer strengt hva de enkelte appene får lov å gjøre når de er inaktive og helst ikke skal belaste strømkilden.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Skjermdeksel

Alle moderne telefoner kommer med et stort antall deksler. P8 er ikke noe unntak. Dette er jo mersalg. Men oppe i all plasten og læret finner vi et deksel med E-ink skjerm.

En sorthvitt skjerm, slik du finner på et lesebrett, og som kan vise informasjon uten at det går særlig ut over batteritiden. Slike skjermer er jo også mye bedre når solen skinner fordi de reflekterer lys akkurat som papir. Interessant.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Hva den ikke har

Skjermen har ikke den sinnsyke oppløsningen Galaxy S6 varter opp med. De har valgt å legge seg på 1920 ganger 1080 punkter. Det er i det minste vesentlig mer enn iPhone 6.

Det kameraet ikke gjør er å kunne ta opp 4K-video. Her stopper det på 1080p.

Telefonen har heller ikke fingeravtrykksensor som de to andre. Til gjengjeld sier Huawei at du kan åpne telefonen ved å holde den bort til treningsarmbåndet.

Det er også mulig at designerne har fått litt for gode vilkår. Ladepluggen ser flott ut, men kunne fått mer kontakt med elektronikkingeniørene. Den har bare en ampere ladestrøm og det er ikke mye når Samsung for lengst har standardisert på to eller mer.

25 smarte tips og triks til iPhone

Les også:

Rimelig

Om kjøperne vurderer P8 mot iPhone og Galaxy, som Huawei håper på, har de mulighet til å vinne mange kunder. Den vil koste 4495 kroner og det er 1500 til 2000 mindre enn de andre.

Riktignok i en utgave med 16 GB lagringsminne, men denne kan i motsetning til de to andre toppmodellene utstyres med et MicroSD-kort, og det betyr billig minneutvidelse.

Det er nok denne modellen som kommer til Norge. Om den langt større P8 Max dukker opp er ikke sikkert på dette tidspunktet.

Les også: 5 tips til raskere mobillading

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.