KARRIEREUTDANNING

– Viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører

– 40 prosent av dem som jobber som ingeniører, er ikke utdannet ingeniører.

Ståle Kyllingstad mener det er viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører for norsk næringsliv.
Ståle Kyllingstad mener det er viktigere med flere ingeniører enn bedre ingeniører for norsk næringsliv. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
21. aug. 2013 - 09:48

STAVANGER: Under en debatt på ONS Norway fortalte IKM-gründer Ståle Kyllingstad at ingeniørmangelen i Norge er så prekær at mange som utfører ingeniøroppgaver, ikke er utdannet ingeniører.

– Behovet til næringen vår er veldig stort. 40 prosent av dem som jobber som ingeniører, er ikke utdannet ingeniører. Så stort er behovet for kompetansen, sa Kyllingstad.

Kyllingstad mener behovet for ingeniører i Norge er så stort at man ikke kan overlate til ungdommen selv å ta valget.

Han mener også at det er viktig med flere veier til høyere utdanning - for å kompensere for ungdommers feilvalg. Det kom frem under Teknas debatt om høyere utdanning for oljebransjen.

Les også: Nær halvparten som tar olje-relatert doktorgrad i Norge er utlendinger

Lurer ungdom

– Vi må ha et utdanningssystem som gjenspeiler behovet til samfunnet, noe annet er å lure ungdommen, sa Kyllingstad under debatten.

Kyllingstad har tidligere gått hardt ut mot fag som musikk, dans og drama, medier og kommunikasjon, samt kunst og håndverk. Han gjentok bredsiden mot det han mener er fag som bidrar til å lure ungdommer.

– Det er ikke mange bedrifter som ansetter en 19 år gammel kommunikasjonsrådgiver, fyrte han av under debatten.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Blir ikke ferdig i tide

Universitetet i Stavanger fikk spørsmål om hva de kan gjøre for å produsere flere ingeniører.

Ole Ringdal, dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger, skulle helst sett at de uteksaminerte både flere og bedre kandidater.

– Antallet studieplasser begrenser, vi klarer heller ikke å utdanne dem på den tiden vi skulle. Bare halvparten er ferdige på tre år, fortalte han.

Vil ha kvantitet

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg håper kvaliteten på ingeniørene vil gå opp når det er to til tre søkere pr plass på de mest populære studiene.

– Det er resultatet av et systematisk arbeid for å skape interesse for realfag over tid, sa hun.

Kyllingstad mener imidlertid at den viktigste utfordringen ikke er kvaliteten på ingeniørene, men kvantiteten.

– Vi trenger flere ingeniører mer enn vi trenger bedre ingeniører. Når det er to eller tre søkere per studieplass, så betyr det at vi vraker kompetente søkere, sa Kyllingstad.

Støvsuger markedet

Tekna olje og gass har tidligere lagt frem en rapport som viser at de aller fleste formene for ingeniørutdanning er attraktive for oljebransjen.

Er det noe problem med utdanningskapasiteten for ingeniører når du omtrent uansett bakgrunn er relevant for olja? Spørsmålet ble rettet til forskeren bak rapporten.

– Oljeselskaper og leverandørindustrien vil få tak i folk, det er verre lenger ned i verdikjeden. Og skoen trykker skikkelig for offentlig sektor, sa Atle Blomgren, seniorforsker ved International Research Institute of Stavanger (IRIS), tidligere Rogalandsforskning.

Les også:

– Ingeniører egner seg ikke som konsulenter

Her trenger de 300.000 ingeniører

Det er blitt enda vanskeligere å komme inn på de heftigste teknologistudiene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.