KRIGEN I UKRAINA

Viktig demning i Kherson er ødelagt

Ukraina og Russland anklager hverandre for å ha sprengt Kakhovka-demningen i den russiskokkuperte delen av Øst-Ukraina.

Store vannmasser fosset i morgentimene tirsdag gjennom den ødelagte Kakhovka-dammen øst i Ukraina.
Store vannmasser fosset i morgentimene tirsdag gjennom den ødelagte Kakhovka-dammen øst i Ukraina. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB
6. juni 2023 - 07:12

Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise en rekke eksplosjoner ved den 30 meter høye og over 3 kilometer lange demningen, mens andre viser store vannmasser som fosser ut.

Kakhovka-dammen forsyner den russiskokkuperte Krim-halvøya med drikkevann, og det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevann.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det ingen umiddelbar fare for sikkerheten ved atomkraftverket, som er Europas største. 

Vis mer

Evakuering

Den ødelagte demningen har imidlertid resultert i flom i Dnipro-elva, og ukrainske myndigheter har evakuert innbyggerne i en rekke landsbyer langs elva.

– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, advarte lederen for myndighetene i Kherson-fylket i morgentimene tirsdag.

Noen timer senere ble det meldt om oversvømmelse i flere landsbyer, og ifølge lederen for det ukrainske forsvaret i regionen, Oleksandr Prokudin, var rundt 16.000 mennesker i faresonen.

Ukrainas ammunisjonslager er i ferd med å tømmes og landets styrker har fått ordre om kun å benytte 2000 artillerigranater i døgnet.
Les også

EU: Vil doble produksjonen av ammunisjon

Gjensidige anklager

Ukrainsk etterretning hevder at det var Russland som sprengte demningen, angivelig i panikk for å bremse en ukrainsk militæroffensiv.

– Dette var en åpenbar terrorhandling og krigsforbrytelse, og bevisene vil bli lagt fram for et internasjonalt tribunal, skriver de på Telegram.

Russland avviser dette og hevder demningen ble ødelagt i et ukrainsk rakettangrep.

Sattelittfoto av Khakovka-dammen i Kherson-regionen, tatt 28. mai. <i>Foto:  Reuters/NTB</i>
Sattelittfoto av Khakovka-dammen i Kherson-regionen, tatt 28. mai. Foto:  Reuters/NTB

Store konsekvenser

Elva Dnipro er over 2.200 kilometer lang og har sitt utspring i Russland, renner via Belarus og gjennom Ukraina til Svartehavet.

Det er bygd seks demninger langs elva i Ukraina, og ukrainske myndigheter kontrollerer fem av disse. Kakhovka-demningen ligger lengst ned i et område okkupert av russiske styrker.

Et vannkraftverk tilknyttet demningen skal også være satt ut av spill, og følgene av ødeleggelsene er derfor store.

 

Zaporizjzja atomkraftverk sør i Ukraina er Europas største og har vært okkupert av russiske styrker siden mars 2021. IAEA-sjef Rafael Grossi advarer nå om at faren for ødeleggelser øker etter den siste tidens mange droneangrep mot anlegget.
Les også

IAEA: Faren for ulykke øker ved ukrainsk atomkraftverk

Ingen umiddelbar atomkraft-fare

En russisk-støttet tjenesteperson ved Zaporizjzja-kraftverket sier tirsdag morgen at det ikke er noen fare for atomkraftverket ennå.

Ukrainas atomenergibyrå, Energoatom, opplyser også at situasjonen ved atomkraftverket er under kontroll, men at den ødelagte dammen kan utgjøre en fare.

– Situasjonen er nå under kontroll. Ukrainsk personell overvåker alle indikatorer, heter det i en kunngjøring.

– Vann fra Kakhovka-dammen trengs for å forsyne turbinkondensatorene og sikkerhetssystemene med elektrisitet. Akkurat nå er kraftverkets kjøledam full. Klokken 8 i dag var vannstanden på 16,6 meter, som er tilstrekkelig for å dekke kraftverkets behov, heter det videre.

Kakhovka-dammen i Øst-Ukraina forsyner den russiskokkuperte Krim-halvøya med drikkevann og det store atomkraftverket i Zaporizjzja med kjølevann. <i>Foto:  Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB</i>
Kakhovka-dammen i Øst-Ukraina forsyner den russiskokkuperte Krim-halvøya med drikkevann og det store atomkraftverket i Zaporizjzja med kjølevann. Foto:  Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB

Anklager Russland

EU-president Charles Michel rettet tirsdag en anklagende pekefinger mot Russland og kalte ødeleggelsen av demningen for en krigsforbrytelse.

– Jeg er sjokkert over angrepet mot Nova Kakhovka-dammen, som er uten sidestykke. Ødeleggelse av sivil infrastruktur er helt åpenbart en krigsforbrytelse. Vi kommer til å stille Russland og deres stedfortredere til ansvar, skriver han i sosiale medier.

Storbritannias utenriksminister James Cleverly, som tirsdag var på besøk i Ukraina, var noe mer forsiktig med å fastslå hvem som ødela demningen.

– Det er for tidlig å foreta noen form for meningsfull vurdering av detaljene. Men det er verdt å huske at den eneste grunnen til dette er Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, sa han.

Store mengder sprengstoff

Hovedlærer ved seksjon for landmakt på Krigsskolen, Palle Ydstebø, sier til NRK at han har sett video av «et gap på hundre, to hundre meter» av demningen, og mener dette er bevis på en forberedt sprenging med ganske store mengder sprengstoff.

– Det er ikke noe som tilfeldigvis har skjedd i et angrep med artilleri eller med kryssermissil eller noe. Dette er godt sprengingsarbeid.

Dersom det er Russland som har sprengt demningen, mener han det tyder på at russerne har «fullstendig gitt opp alle offensive ambisjoner videre inn i Ukraina».

Oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, seier til NRK at Ukraina har «lite å tjene på» å sprenge sin egen demning og flomme over landet de prøver å frigjøre.

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.