KARRIERE

Vikarer bruker mer lykkepiller

Samtlige store legemiddelfirma som er tilknyttet Legemiddelindustriforeningen (LMI) har nå tegnet medlemskap i Materialretur. innsamling og gjenvinning av brukt emballasje piller pilleesker medisiner
Samtlige store legemiddelfirma som er tilknyttet Legemiddelindustriforeningen (LMI) har nå tegnet medlemskap i Materialretur. innsamling og gjenvinning av brukt emballasje piller pilleesker medisiner
Dag Yngve Dahle
16. apr. 2007 - 07:32

En undersøkelse blant vel 65.000 kommuneansatte i Finland viser alarmerende tall for folk uten fast jobb.

Klare funn

Desto kortere tid man er ansatt, desto større er sannsynligheten for at man bruker antidepressive medisiner.

Tendensen er sterkest for menn, melder LO-Aktuelt.

Undersøkelsen viser at menn som er landstidsledige på tiltak har 1,6 ganger større sannsynlighet for å bruke antidepressiva enn fast ansatte menn.

Verst for menn

For kvinner i samme situasjon er tilsvarende tall 1,4.

Er det snakk om deltidsansettelse på minst seks måneder, er risikoen 1,1 ganger større for menn. Her ble det ikke funnet noen forskjell for kvinner.

- Resultatet tyder på at forekomsten av psykiske belastinger som krever medisinering er større blant deltidsansatte enn blant fast ansatte, sier spesialforsker Marianne Virtanen i en pressemelding.

Brukte mer

De som deltok i undersøkelsen, økte sin bruk av depresjonsmidler i de fem årene undersøkelsen pågikk.

– Dette er en viktig og stor studie i internasjonal sammenheng, ikke minst fordi bruken av deltidsarbeid er økende. Tidligere har en, gjennom andre studier, hatt indikasjoner på at de som er i deltidsstilling har dårligere mental helse, mens denne undersøkelsen nå er den første som viser at flere i denne gruppen bruker antidepressiva, sier avdelingsdirektør Bjørn Lau ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt i Norge, til LO-Aktuelt.

Undersøkelsen er gjort ved det finske Arbetshälsoinstitutet i samarbeid med Folkpensionsanstalten, Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården, Helsingfors Universitet og University College London.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.