NYETEKNOLOGIER

Vibrasjon i kampens hete

RÅDVILL: Dette er et dumt tidspunkt for å tvile på hva du har fått beskjed om å gjøre. I fremtiden kan kanskje vibrerende prikkesignaler på ryggen hjelpe deg.
RÅDVILL: Dette er et dumt tidspunkt for å tvile på hva du har fått beskjed om å gjøre. I fremtiden kan kanskje vibrerende prikkesignaler på ryggen hjelpe deg.
Mona StrandeMona StrandeJournalist
9. jan. 2007 - 07:00

Vestene skal snart kunne brukes til å sende viktige kommandoer og advarsler til soldater, for eksempel i områder hvor vanlige radiomottakere ikke kan brukes.

16 vibratorer

Vestene er lagd av svart spandex, og festes til overkroppen med borrelås.

En rekke av 16 små, virbrerende motorer er festet på ryggen, og koblet til en kontrollenhet på den ene siden. Denne enheten inneholder en trådløs mottaker, som trådløst er forbundet med en kontroll-PC.

Lite utsatt

Kommandoer sendt fra denne PC-en blir oversatt til mønstre som "vises" på brukerens rygg ved hjelp av de vibrerende motorene.

Forskerne valgte å bruke ryggen til å motta disse beskjedene, fordi den er nokså stor - og i tillegg sjelden den delen som blir utsatt for skade.

Enkle kommandoer

US Army er med på finansieringen av forskningsprosjektet.

- De er interessert i en måte for å kommunisere enkle kommandoer i situasjoner når hendene gjør andre ting og radioer ikke kan brukes, sier ingeniør Lynette Jones - som leder prosjektet ved MIT, til New Scientist.

Sammen med to kolleger har hun testet forskjellige symboler på frivillige som har hatt på seg vesten. Så langt har de funnet 15 tegn med veldig høy gjenkjennelighet.

Stopp og gå

Åtte av symbolene er inspirert av håndsignaler som allerede brukes av det amerikanske militæret.

- De kommuniserer ting som stopp, se til venstre, løp, fortsett fortere eller fortsett saktere, sier Jones.

Når fire hjørner i oppsettet av motorer vibrerer, betyr det stopp. Dersom vibrasjonene går rett over ryggen din fra den ene siden til den andre, betyr det at du skal snu deg enten til venstre eller høyre - i samme retning som vibrasjonene.

Lite feil

Fem testpersoner fikk beskjed om å følge de følbare symbolene for å bevege seg riktig gjennom en feltbane. De fikk også signaler om å hoppe, og løfte armene horisontalt eller vertikalt.

Av de fem var det bare én frivillig som gjorde en eneste feil.

Det viste seg i tillegg at vesten fungerte like godt selv om den ble brukt med sekk på ryggen. Den kan brukes uten avbrudd i fem timer, noe som i praksis vil si at den varer i flere dager uten lading - siden det aldri sendes beskjeder uavbrutt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Må være lydløs

Daniel Siewiorek, som jobber med data integrert i klær ved Carnegie Mellon University i USA er enig i at vesten virker lovende, men sier til New Scientist at det kan bli utfordrende å få produsert en modell som tåler skikkelig bruk.

- Når jeg har jobbet med militæret er alltid lyd et problem. Lyd høres utrolig godt i ørkenen om natta, så alt som vibrerer må være helt lydløst, sier Siewiorek.

Han legger til at systemet må testes nøye for å være sikker på at det tåler alle omstendigheter som kan oppstå når en bruker er ekstremt aktiv, bærer tungt, og i tillegg befinner seg i et krigsområde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.