FORSVAR

– Vi må gi Ukraina det de ber om: Sverige sender Hellfire-missiler og skarpskyttergevær

Begge deler er våpen også Norge har.

Svenske amfibiesoldater sammen med Robot 17 i lavett.
Svenske amfibiesoldater sammen med Robot 17 i lavett. Foto: Bjarne Svensson/Försvarsmakten
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Den svenske regjeringen foreslår å trappe opp våpenstøtten til Ukraina og vil sende nye fem tusen panservernraketter, sjømålsmissiler og skarpskyttergevær med ammunisjon.

– Dette er materiell i tråd med hva Ukraina har bedt om, sa forsvarsminister Peter Hultqvist da forslaget om den nye våpenpakka ble presentert torsdag.

Bofors-produsert

Hellfire ble opprinnelig tatt fram for bruk på helikoptre mot stridsvogner og andre harde mål, men er siden videreutviklet i flere versjoner 

Robot 17 skytes i den svenske skjærgården. Foto: Försvarsmakten

Den svenske versjonen baserer seg på AGM-114C, som daværende Bofors videreutviklet og som i Sverige har betegnelsen Robot 17. De bruker missilet både på land og om bord på fartøy, mot land- og sjømål.

De laserstyrte missilene (L-versjonen har radarsøker) har en effektiv rekkevidde opp til 8 kilometer. Robot 17 er altså i en annen kategori enn for eksempel det mer langtrekkende sjømålsmissilet RGM-84 Harpoon, som Danmark bidrar med.

– Robot 17 har meget god presisjon og har tidligere vist seg effektivt i strid. Dette er en type Ukraina har bedt spesifikt om, påpekte Hultqvist.

På spørsmål om dette er våpensystemer som Sverige har behov for selv, til forsvar av eget land og egne havner, påpekte han at dette er et spørsmål om solidaritet med Ukraina og det ukrainske folk, samt at dette er forsvarsmateriell det er mulig å etterfylle lagrene med innen rimelig tid.

Han ville ikke oppgi hvor mange missiler Sverige bidrar med.

Barrett M82

Sverige vil også sende ytterligere 5000 panservernraketter. Landet har fra før bidratt med 10.000 Pansarskott m/86, internasjonalt kjent som AT-4, som produseres av Saab i Karlskoga.

Automatgevär 90C (Barrett 82A1). Foto: Sven-Åke Haglund/Försvarsmakten

Geværene som sendes, er Automatgevär 90C. Dette er den svenske betegnelsen på Barrett M82 12,7 mm skarpskyttergevær / materiellødeleggelsesrifle (mør), som også ble innført i Norge på 1990-tallet.

Også Hellfire finnes i det norske forsvaret, men er under utfasing i likhet med luftvernmissilene Mistral, som for øvrig er blant materiellet Norge har donert til Ukraina i tillegg til panservernraketter av typen M72 LAW og artilleriskyts av typen M109A3GN.

Onsdag ble de første bildene av de tidligere norske artillerivognene på plass i Ukraina publisert i ulike kanaler, les mer i denne saken.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.