KARRIERE

– Vi KAN leve av å klippe håret på hverandre

UTSPILL: Å klippe hår og slikt gir høy verdiskapning, mener Hans Geelmuyden.
UTSPILL: Å klippe hår og slikt gir høy verdiskapning, mener Hans Geelmuyden. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
16. nov. 2009 - 07:12

I flere tiår har nordmenn blitt fortalt at vi ikke kan leve av å klippe håret på hverandre. Geelmuyden, som er gründer og partner i Geelmuyden. Kiese, vil ha slutt på dette.

– Dette er noe industrien har fortalt oss i 50 år. Nå må vi tørre å si at det ikke stemmer. For visst kan vi leve av å klippe håret på hverandre, sa han under et foredrag på HSH-konferansen nylig.

Industriprat

Han viste til at hårklipping er en av tjenesteytende næringene som sysselsetter svært mange i Norge. Handels- og tjenestesektoren sysselsetter i dag 1,7 millioner mennesker.

– Når tjenestesektoren i dag står for tre av fire arbeidsplasser i dette landet, er det åpenbart at vi kan leve av å klippe håret på hverandre, sier han, og legger til:

– Det går til og med an å tjene masse penger på tjenesteytende næringer, noe Olav Thon og Stein Erik Hagen har vist, sier Geelmuyden.

Hans ord klang godt i ørene på HSH-folkene på konferansen. Budskapet var at tjenestesektoren blir oversett.

– Problemet er at bønder, industri, LO og Roar Flåthen har rappet ledertrøya i det norske næringsrittet. De definerer problemstillingene. Og så har vi Thorbjørn Jagland, åndshøvdingen fra Lier, som kalte tjenestejobber for drittjobber, sier Geelmuyden.

Mot krise i Industri-Norge

Syretest

Finn Langeland, informasjonsdirektør i Norsk Industri, fnyser av Geelmuydens utspill.

– Vi kan IKKE leve av å klippe håret på hverandre. Den som sier det, følger ikke med i timen. De store utfordringene – fra klima og miljø til velferd og et samfunn i balanse – fordrer teknologisk innovasjon og industriell nyskaping, sier han.

Han synes ikke tjenester er nok.

– Syretesten på om Norge forblir et samfunn med en livskraftig økonomi, er at vi har industri og bedrifter som hevder seg på et globalt marked, i konkurranse med virksomheter i andre land. Ingen framtid uten teknologi, ingen teknologi uten industri, sier Langeland.

Gründerne svekkes i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.