KARRIERE

– Vi kan ikke leve av å være rike

FREMTIDSVISJONER: Trond Giske mener Norge trenger må ha stor bredde i næringslivet.
FREMTIDSVISJONER: Trond Giske mener Norge trenger må ha stor bredde i næringslivet. Bilde: Håkon Jacobsen
Peder Qvale
13. feb. 2012 - 14:38
Vis mer

Mandag formiddag var det tid for det avsluttende møtet i Norge 2020-gruppen. Gruppen ledes av næringsminister Trond Giske og består av et vidt spekter unge næringslivsledere og tillitsvalgte fra en rekke organisasjoner (se faktaboks).

Prosjektet ble startet av Giske i 2010 og har som hovedmål å belyse hva Norge skal leve av i fremtiden, spesielt etter at oljen tar slutt.

Les også: – Norsk utdanning er ikke god nok

Ny bok

I dag ble resultatet fra arbeidet lagt fram i form av en bok. Hovedkonklusjonen er at Norge ikke bare kan leve av å være verdens rikeste land, ifølge næringsministeren.

– Vi må utvikle et sterkt og konkurransedyktig norsk næringsliv hele tiden. Vi kan ikke leve av å være «det rikeste landet i verden». Selv om raske endringer gjør det vanskelig å svare på spørsmålet om hva vi skal leve av i framtida, er det helt nødvendig å få flest mulig med i debatten om svaret, sier Giske.

Les også: Ved Giskes bord

Har ikke alle svar

Næringsministeren legger blant annet vekt på at det er viktig å ha en differensiert økonomi, spesielt sett i lys av den sterke olje- og gassnæringen i Norge.

– Hvis vi blir for ensidige, blir vi utsatt for oljesvingningene. Vi skal leve av mange ting og må ha en bredde i næringslivet, sier han.

Les også: Unge arvinger skal rådgi Giske

Lærerikt

Giske sier det har vært svært lærerikt å være involvert i prosjektet, og håper boka kan bidra med gode løsninger for fremtidens Norge.

– Vi har ikke alle svarene i denne boka. Vi peker på noen retninger og hovedgrep og strategier vi bør ta og velge for å være konkurransedyktige. Alle har sagt sine meninger. Målet har ikke vært at gruppa skulle være enig, men at alle fikk legge fram sine synspunkter, sier Giske.

Les også:

– Dette er ikke synsing

– Ingeniørene vil bygge landet om igjen

– Skolene må få topp moderne utstyr

– Jeg er klimaoptimist

Oljen gjør it-konsulentene til de største optimistene



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.