KARRIERE

– Vi kan ikke boikotte de tariffløse

BYGG: ¿ Vi vil aldri kunne stoppe alle selskaper som tar innersvingene, sier BNL-direktør Ketil Lyng.
BYGG: ¿ Vi vil aldri kunne stoppe alle selskaper som tar innersvingene, sier BNL-direktør Ketil Lyng. Bilde: Joachim Seehusen
Dag Yngve Dahle
5. mai 2011 - 14:09

Teknisk Ukeblad skriver i dag at arbeidere Pusset opp Folkets Hus uten tariffavtale har pusset opp Folkets Hus i Oslo. Lyng vil ikke kommentere hvordan LO vurderer sine kontraktspartnere, men sier at pris ikke bør være det eneste kriteriet i en anbudsprosess.

Pusset opp Folkets Hus uten tariffavtale

"Da vil ikke Norge gå rundt"

– Hvis alle relevante kvalitetskrav er fulgt, er det naturlig å velge den prisgunstigste entreprenøren. Men LO og alle andre aktører bør ikke velge kontraktspartnere bare ut fra pris. Da får vi et problem. Jeg vil råde dem til å vurdere flere andre faktorerer, blant annet om entreprenøren har ordnede HMS-forhold, er registrert i offentlige registre, har momsregistreringen i orden og om de betaler de ansatte tarifflønn, sier Lyng, som er administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, til Teknisk Ukeblad.

Han mener også det er smart å velge aktører som er registrert i byggenæringens leverandørregister Startbank.

– Slik kan LO bruke den seriøse delen av næringen. Men som næringsorganisasjon kan ikke BNL oppfordre til boikott av bedrifter som ikke har tariffavtale, sier Lyng.

– Hvorfor ikke?

– Fordi da vil ikke Norge gå rundt. I dag er det mange arbeidstakere og bedrifter som ikke er organiserte og derfor ikke er tariffbundet. Denne andelen er nødvendig for å levere det markedet etterspør, sier BNL-sjefen, som understreker at han anbefaler organiserte bedrifter.

– En pinlig sak

En vei å gå

Han peker på at alle bedrifter i dag er bundet av allmenngjøringsforskriften og skal betale allmenngjort lønn.

– Fortsatt er det nok tilfeller hvor dette ikke skjer, men tilfellene er langt færre enn før. Byggenæringen har gått en lang vei. Våre bedrifter er i dag omfattet av solidaransvar, vi støtter allmenngjøringsforskriften, vi har etablert Startbank-registrert og vi har tatt initiativ til ID-kort-ordningen på norske byggeplasser, sier han.

Han legger til:

– Vi har tatt i bruk en rekke virkemidler for å komme cowboyene til livs, men vi har fortsatt en vei å gå, sier Lyng.

Ber byggenæringen skjerpe seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.