IT

Vi jobber mer og bedre med private dingser

 

Rett i lomma: En iPad kan være kjekk å ha både på jobb og hjemme.
Rett i lomma: En iPad kan være kjekk å ha både på jobb og hjemme. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
13. des. 2012 - 11:05

Dell liker ikke helt begrepet Bring Your Own Device – BYOD - og foretrekker heller å kalle det BYOx.

Dette handler ikke bare om at folk tar med seg nettbrettet på jobben og forlanger å bruke det. De tar med seg apper også. Et godt eksempel er DropBox, som folk bruker både til private dokumenter og de fra jobben.

Derfor vil Dell heller sette fingeren på at folk blander egen og arbeidsgivers informasjon på alle slags dingser og det gjør at bedrifter må tenke mer på hvordan de skal sikre informasjon uansett hvor den havner.

De fleste har innsett at denne teknologibølgen har kommet for å bli, og er nesten umulig å påvirke. Men det er ikke bare dårlige nyheter:

Bedriftene opplever at folk jobber bedre og lenger hvis de får bestemme selv på denne måten.

Les også: Disse dingsene kjøper vi i 2013

Nye koster

– De som kommer inn i arbeidslivet nå og som har høyere utdannelse har stort sett aldri vært uten internettforbindelse i livet sitt. Det er klart at dette gjør at de stiller andre krav, men de bringer også med seg nye muligheter. De undersøkelsene vi har gjort er at mobile arbeidere med tilgang til arbeidsgivers IT-systemer over alt jobber mye mer enn ellers.

– I USA jobber folk i snitt 240 timer mer i året med slik tilgang på sitt private IT-utstyr. Det er ikke rart at bedrifter er interessert i å legge til rette for denne trenden, sier produktsjef for nettskyklienter i Dell, Rami Karcem.

Øker kraftig

Få trender har vært så sterk som BYOD.

Den begynte i det små med at folk fikk e-post på mobilen og har ekspandert livlig gjennom bruk av smarttelefoner og nettbrett som kan gjøre svært mye mer enn enkle telefoner. Nettbrettsalget øker med 150 prosent årlig og 80 prosent av de som kjøper ny mobiltelefon i de fleste i-land kjøper en smarttelefon.

Men det er utfordringer.

– Bare det faktum at det mistes mobiltelefoner for syv millioner dollar hver dag her i USA tilsier at det kan betyr at svært mye forretningsdata kommer på avveie. Samtidig ser vi at to tredjedeler av alle brukere mener det ikke er deres jobb å sørge for datasikkerhet. Det synes arbeidsgiver må ta seg av det.

– Dessverre viser våre undersøkelser at to tredjedeler av bedriftene ikke har noen gjennomtenkt policy for hvordan man skal forholde seg til BYOD og sikkerhet, men heller ikke hvordan de skal får mest mulig verdi ut av det som nå skjer. Og dette gjelder ikke bare i næringslivet. Det skjer innen utdanning, helsevesenet, i det offentlige og overalt ellers, sier Karcem.

Les også: Dette endrer hele IT-landskapet

Virtuelt i nettskyen

Den beste måten å utnytte BYOD på, er å gi brukerne tilgang til forretningsdata fra en virtualisert server i nettskyen på en nettleser i enheten.

Det gjør at alt skjer i nettskyen og ingen ting blir liggende igjen på enheten. Omtrent som når brukerne benytter er nettbank.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det som også er i ferd med å skje, er at ansatte melder inn alle sine alle sine personlige dingser som utgjør en slags personlig nettsky.

– Mange kaller dette en personal pocket cloud og det gir brukeren tilgang på både sine egne enheter fra de andre, men også tilgang på forretningsinformasjon fra nettskyen eller fra IT-senteret, sier Karcem.

Mobil administrasjon

Svært mange bedrifter håndterer BYOD ved at IT-avdelingen administrerer telefoner og nettbrett sentralt, inkludert programvare og sikkerhetssystemer som skal være installert.

En mer omfattende modell er å administrere alt brukerne har av datautstyr, ikke bare nettbrett og telefoner. Det er en mer krevende jobb for IT-avdelingen, men vi ser at dette er en trend som vokser og som kanskje blir nødvendig av sikkerhetsårsaker, mener Dell.  

Jobber mye mer: Ansatte som gis tilgang til IT-systemene på jobben fra sitt private IT-utstyr blir både mer produktive og jobber langt flere timer enn de som ikke har slik adgang, sier produktsjef for nettskyklienter i Dell, Rami Karcem
En mer omfattende modell er å administrere alt brukerne har av datautstyr, ikke bare nettbrett og telefoner. Det er en mer krevende jobb for IT-avdelingen, men vi ser at dette er en trend som vokser og som kanskje blir nødvendig av sikkerhetsårsaker, mener Dell.  Jobber mye mer: Ansatte som gis tilgang til IT-systemene på jobben fra sitt private IT-utstyr blir både mer produktive og jobber langt flere timer enn de som ikke har slik adgang, sier produktsjef for nettskyklienter i Dell, Rami Karcem Odd R. Valmot

Les også:

Nettskyen snart viktigere enn pc-en

Dette søker vi mest etter

Gjør nettet tregt for piratene

Raskere fiber til halv pris  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.