BYGG

– Vi har fulle ordrebøker

Joachim Seehusen
16. mars 2009 - 07:19

STAVANGER: Det er ikke mange entreprenører som kan slå i bordet med full ordrebok i disse tider.

Når Ulvatne gjør det som leder og grunnlegger av Backe Bygg i Sandnes, er det ekstra spesielt.

Han feiret ettårsjubileum for et par uker siden med en sikret omsetning på 200 millioner kroner for inneværende år.

Tøft

– Det kan bli tøft, var reaksjonen til både Kjell Senneseth i Prognosesenteret og en rekke andre kjennere av byggenæringen da Ulvatne i 2007 forlot sjefsstolen i NCC og lanserte sine planer om å bygge opp et nytt entreprenørselskap i Backe-gruppen og at omsetningen skulle ligge på 200 millioner kroner etter det første året. Senneseth spådde at da måtte han, med en såkalt CM-modell (construction management) ha minst 15-20 ansatte.

– Vi er sju stykker, jeg ser ikke bort fra vi er ti ved utgangen av året, sier Ulvatne.

Målet er å nå 300 millioner innen 2011, på lengre sikt 500 millioner.

– Da blir vi ledende blant de vi kan kalle nummer to-entreprenørene i området.

Personer

Personlige relasjoner er viktig for Ulvatne. Kundene han har nå er gamle kunder han har bygget for tidligere, i andre selskaper.

– Vi har prosjektledelsen og kjøper alle tjenester fra underentreprenører. Men vi plukker mer personer enn bedrifter og navn når vi velger samarbeidspartnere. Vi er veldig personfokusert. Flere av oss har jobbet sammen i mange år. Samtlige ansatte til nå har kjøpt seg inn i virksomheten. Det betyr noe både for innsatsen og arbeidsmiljøet.

Backe Bygg tar foreløpig kun totalentrepriser og satser på næringsbygg, kanskje også skoler og offentlige bygg.

– Vi har valgt bort boliger. Det ville krevd to parallelle organisasjoner. Slik det er nå har vi lave overheadkostnader, og vi kan forholde oss til profesjonelle kunder.

Syretest

Ulvatne foretrekker åpen-bok-kontrakter, og alle oppdrag så langt er sådanne. I det ligger en fastpris med klausuler om at avvik deles mellom partene. Blir det billigere, deler de overskuddet, og blir det dyrere, deler de ekstrakostnadene.

– Vi konkurrerer på pris, men det er ikke det samme som å velge de billigste løsningene. Jeg har til gode å møte en kunde som spør etter de billigste løsningene.

Det er enkelthet som skal sikre konkurransedyktighet på pris uten å velge billigst.

– Vi har en syretest vi tar for enhver aktivitet i bedriften. Da spør vi oss om denne gjør prosjektet bedre, om byggherren blir fornøyd og om myndighetene eller regelverket krever det. Hvis svaret på alle tre er nei, så krever vi en virkelig god grunn til å gjennomføre dette.

Betongavdeling

Helt upåvirket av krisen er ikke Ulvatne. Opprinnelig hadde han planlagt å bygge opp en egen betongavdeling i selskapet som skulle være klar ved påsketider.

Den er nå utsatt på ubestemt tid.

– Men den kommer, vi har kompetanse vi ønsker å videreutvikle. Den eneste forskjellen rent produksjonsmessig mellom oss og for eksempel Skanska og NCC her i Rogaland, er at de har betongavdelinger. Også de store kjøper i stor grad av underentreprenører.

Les også: – To års nedskjæring gir krise i ti år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.