KARRIERE

Vi har det verre på jobb

TALL: Ting kan tyde på at arbeidslivet hardner til.
TALL: Ting kan tyde på at arbeidslivet hardner til. Bilde: PELAEZ Julio/colourbox.com
Dag Yngve Dahle
21. sep. 2009 - 13:59

Det kommer fram i en undersøkelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark.

Høyere tempo

Forskerne har nå gjentatt en spørreundersøkelse som først ble gjennomført i 1997. Resultatene viser at de 3500 spurte melder at arbeidsmiljøet er blitt dårligere.

Det skriver Avisen.dk.

- Det samlede bildet viser at danskene psykososiale arbeidsmiljø er blitt dårligere. Svarene i undersøkelsen viser at danske lønnsmottakere opplever at arbeidstempoet er blitt høyere og at de har mindre innflytelse på sin egen arbeidsdag enn tidligere, sier Jan Hyld Pejtersen, seniorforsker ved NFA, til avisa.

Og denne gangen er det ikke sjefene som får skylda.

Uklart

- De opplever at de i høyere grad har rollekonflikter og uklarhet i forhold til hverandres posisjoner enn før, sier Pejtersen.

En annen mulig forklaring er at rollene ofte er diffuse i teamene som i stadig større grad utgjør arbeidslivet. Jo mer uklare roller, jo lettere oppstår konflikter.

Helge Svare, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, sier at det gjort få eller ingen tilsvarende undersøkelser her i landet.

- Jeg kjenner dessverre ikke til undersøkelser som sammenligner før- og nå-tilstanden på samme måte når det gjelder konfliktnivået på arbeidsplassene. Det jeg vet, er at nivået av mobbing er gått ned på norske arbeidsplasser, men det er noe annet, sier Svare.

Disse mobber mest

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.