IT

– Vi har aldri sett så mange megatrender samtidig som nå

Cisco-sjefen har aldri hatt det morsommere på jobb.

Har det morsomt: – Alle de store trendene som nå slår inn for full kraft gjør jobben morsommere enn noen gang før mener Ciscosjef Jørgen Myrland.
Har det morsomt: – Alle de store trendene som nå slår inn for full kraft gjør jobben morsommere enn noen gang før mener Ciscosjef Jørgen Myrland. Bilde: Odd R. Valmot/montasje
14. nov. 2013 - 17:13

Etter 11 år i stolen mener Cisco-sjefen i Norge, Jørgen Myrland, at jobben aldri har vært morsommere enn i dag.

Endringene skjer raskere, de er større, og kommer fra flere kanter enn noen gang før. Det skaper fart og engasjement i bransjen. Og et vell av nye muligheter. Både for Cisco, for konkurrentene, og for bransjer i rask endring.

– Vi har aldri sett så mange megatrender samtidig som nå. Vi ser hvordan mobilitet har skyllet inn over oss hvordan denne trenden har skapt nye tjenester og muligheter. For oss som driver med nettverk er disse trendene grobunn for masse endring. Nettverket kan produsere tjenester som ikke har vært mulig til nå, sier han.

Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender

IT-sjefen 2.0

Knapt noe har bidratt til endring av både teknologi og holdning som nettskyen, i følge Myrland. Den gamle IT-sjefens dager er stort sett over.

Det er de som driver butikken som bestemmer hva de skal ha av programvare og de trenger ikke lenger IT-avdelingen til innkjøp, implementering og drift.

Den nye IT-sjefen er en person som overvåker at bedriften får det de har kjøpt, som sørger for sikkerhet og som tenker strategisk.

Les også: Skreddersyr annonser basert på ansiktstrekk

Fra ingenting

På ganske få år har Cisco blitt en maktfaktor på utrustningen til den nye nettskydrevne verden.

De selger nå alt fra serverne som kjører applikasjonene til nettverket helt fram til kundene.

– Går vi hundre år tilbake måtte mange bedrifter lage sin egen strøm. Det er det ingen som finner på lenger. Det er det samme som nå skjer i det store markedet for tradisjonelle servere. Denne silobaserte maskinvaren, som vi kan betrakte som den moderne tids generatorer, er det ikke mange som kommer til å savne. De som vil ha egne servere i fremtiden kommer til å kjøpe virtuelle servere over nettet og ikke bygge egne datarom.

Les også: Vi jobber mer og bedre med private dingser

Internett of things

Myrland er ikke alene om å se hvordan alt kobles til det store verdensomspennende IP-nettet og som gjerne omtales som «internet of things».

– Dette er en enorm mulighet til endring for all slags industri. Når det strømmer sanntidsdata inn fra alle kanter, som vi har mulighet til å analysere lynraskt, kan vi drive hele samfunnet på en ny måte. Her i landet ser vi hvordan vi kan koble til alle mulige sensorer og enheter i Nordsjøen og kontrollere alt fra land. Denne trenden er i ferd med å endre alt vi kjenner av industri og infrastruktur. Det vil påvirke veiene våre, togene, flyene og veldig mye annet hvor potensialet for effektivisering er enormt.

Les også: Nettskyen snart viktigere enn pc-en

Krever utbygging

Det kan høres enkelt ut å få data til å strømme fra alle kanter, men i praksis er det en del veisperringer. En av den er de trådløse nettverkene.

– Vi har jo bygget opp mobilnettverkene på en imponerende måte til nå, men vi er ikke i mål. Ser jeg fremover, må vi tette igjen hullene som oppstår mellom de store basestasjonene. De klarer ikke å ta av for den enorme trafikkøkningen. Skal vi tilfredsstille folks behov for å være trådløse over alt og ikke minst kunne sette alle sensorenene og maskinene inn i IP-nettverket trengs det en enorm økning i antall basestasjoner. Det vil ikke bli store, men små. Såkalte småceller er enkle å sette opp og lett å koble til i operatørenes nettverk.

Det er ikke lenge siden kjøpesentere og andre tok betalt for å tillate operatører å etablere deg på deres område. Nå har det snudd. I dag er de villige til å subsidiere nye trådløs infrastruktur.

– Har de ikke god dekning svikter kundene, men det åpner også nye muligheter for butikkene. De er vent til å betale folk for å studere kunden deres. Nå kan det gjøres av maskiner og det sparer de masse på, sier Myrland.

Les også:

Nettskyen eksploderer

Dette blir årets viktigste teknologitrender – Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Norske data i verdenstoppen

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.