KARRIERE

– Vi er ikke NTNUs underdog

Universitetet i Stavanger er like gode eller bedre enn NTNU der programmene er like, mener førsteamanuensis Ole Andreas Songe-Møller.
Universitetet i Stavanger er like gode eller bedre enn NTNU der programmene er like, mener førsteamanuensis Ole Andreas Songe-Møller. Bilde: Espen Torp
Joachim Seehusen
29. sep. 2009 - 08:31

STAVANGER: – Underdog til NTNU?

Førsteamanuensis Ole Andreas Songe-Møller leder Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi ved Universitetet i Stavanger, og leder dermed utdanningen av bygningsingeniører fra et av våre mindre og ferskere universiteter.

Han ser overrasket ut over spørsmålet til tross for at UiS hvert år produserer 80-90 nye bygningsingeniører mens NTNU i år har tatt i mot 230 nye studenter, 170 som begynner fra bunnen og 50 som vil videre fra ingeniør til sivilingeniør.

– Nei, det vil vi ikke innrømme. Men vi har jo ikke den finansieringen de har. NTNU har større bredde enn UiS, men der programmene er like, er vi like gode og vel så det, fastslår Songe-Møller.

Mellom to stoler IKKE DÅRLIGERE: Førsteamanuensis Ole Andreas Songe-Møller vil ikke være med på at NTNU er bedre enn Universitetet i Stavanger. (FOTO: Joachim Seehusen)
Mellom to stoler IKKE DÅRLIGERE: Førsteamanuensis Ole Andreas Songe-Møller vil ikke være med på at NTNU er bedre enn Universitetet i Stavanger. (FOTO: Joachim Seehusen)

Mellom to stoler

Men om UiS er mindre enn NTNU kan rogalendingene likevel tilby et studium innen byggfagene som NTNU ikke har: Studentene kan ta både bachelor- og mastergrad i byutvikling og urban design, eller teknisk planlegging.

– Det er et studium som tilbyr en blanding av arkitektur, landskap, ingeniør og planlegging. Det er litt av alt og et unikt studium med en spesiell profil, sier professor LeRoy Olaf Tonning.

Han forteller at planlegging har lange tradisjoner lenger sør i Europa og i England er det et eget og anerkjent yrke, planner, med egen fagforening. Det har de ikke i Norge.

– Jeg er faktisk litt usikker på om studentene våre melder seg hos arkitektene eller hos Tekna når de er ferdige, sier Tonning.

Ettertraktet

UiS utdanner bygningsingeniører både på bachelor- og masternivå, altså ingeniører og sivilingeniører.

Man kan enten søke seg direkte til et femårig masterstudium, eller søke opptak til det treårige bachelorprogrammet for deretter å ta de to siste årene.

Opptakskravene på det direkte femårige løpet er noe høyere.

– Av studentene kommer nok de fleste fra regionene rundt Stavanger, Vestlandet og Sørlandet. Av sivilingeniørstudentene våre kommer tre fjerdedeler fra andre steder enn Rogaland, vi har også studenter fra Trondheim. Populariteten er økende og vi må avvise studenter, sier Songe-Møller.

Mangler lærere

Selv om UiS har som mål å øke tallet på studenter er Songe-Møller tilbakeholden med å produsere flere bygningsingeniører.

– 80 til 90 studenter kan vi håndtere, men ikke særlig mange flere. Problemet er ikke plass, men det kan bli vanskelig å få kvalifiserte vitenskapelige ansatte lærere, sier Songe-Møller.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De to løpene studentene kan velge har vist seg å by på en uforutsett utfordring.

– Det har bedret seg litt nå etter krisen, men det har vært et problem at næringslivet lokker for mange ut av studier etter at de har tatt bachelorgraden, sier professor LeRoy Olaf Tonning.

Kun master

Her skiller UiS seg fra konkurrenten på Gløshaugen.

NTNU tilbyr kun studier på masternivå i dag, men vurderer om de på sikt også skal tilby bachelorgraden for bygningsingeniører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.