VG sender Tippeligaen fra USA

VG sender Tippeligaen fra USA
Da VGLives seere så Sigurd Rushfeldt sette inn 1-1-målet mot Ålesund søndag, kom signalene fra en maskinpark i USA. Bilde: Scanpix

VG ville ha ny teknologi, men ikke overfylte serverrom i årets storsatsning på nettfotball.

– Det er veldig greit å kunne leie slike tjenester – når du kan, sier Jo Christian Oterhals, administrerende direktør i VG Multimedia til Teknisk Ukeblad.

Nettskyen

Direkteoverføring av fotballkamper på internett er en stor utfordring, og VG valgte å gå for en løsning der mye ble håndtert av eksterne IT-løsninger ute i det som gjerne kalles nettskyen.

Det vil si tjenester for datalagring, dataprosessering og datatrafikk som kjøres på servere utplassert ute på internett, istedenfor på bedriftens eget serverrom.

Medieavspiller

VG valgte å satse på en løsning der de brukte medieavspilleren Move, fra amerikanske Move Networks.

Den brukes blant annet av store amerikanske TV-stasjoner som ABC, Fox og ESPN.

De har teknologi som skal gi skarpe bilder uten mellomlagring (buffering) av sendingene.

– Vi var i utgangspunktet interessert i avspillingsteknologien fra Move. Da det i tillegg viste seg at Move hadde et kundeforhold til Level 3 fra før, gjorde det valget enklere for oss. Vi var interesserte i Move-avspilleren, men ikke like interessert i å gjøre store nyinvesteringer i egen maskinpark, sier Oterhals.

Spres overalt

Level 3 er et selskap som leverer nettbasert streaming av video over internett på en måte som gjør at det spiller liten rolle hvor i verden seeren befinner seg.

– Noe forenklet har Level 3 plassert servere hos ISP-er over hele verden, noe som gjør dem i stand til å levere like hastigheter til tross for avstanden, sier Oterhals.

Teknologien har også andre fordeler: Dersom trafikken viser seg å være for stor i ett land eller område, spres innholdet over en annen server i geografisk nærhet til området hvor det nærmer seg overbelastning.

Nettskyen vant første serierunde