FORSVAR

Norge kjøper luftvern for én milliard kroner

Forbereder stor ordre av NASAMS fra Kongsberg Gruppen.

Nasams-luftvern utenfor Evenes flystasjon. Bildet er fra mars 2023.
Nasams-luftvern utenfor Evenes flystasjon. Bildet er fra mars 2023. Foto: Eirik Helland Urke
15. mars 2024 - 11:20

Regjeringen vil i samarbeid med norsk forsvarsindustri forhåndsbestille nødvendige deler som i dag er en flaskehals i produksjonen av luftvernsystemer, opplyser den i en pressemelding fredag. Det skal ifølge regjeringen bidra til å redusere leveringstidene for utskytingsenheter til det norske luftvernsystemet NASAMS.

Investeringsproposisjonen innebærer nær en milliard kroner til Kongsberg, slik at selskapet kan forbedre en stor ordre av luftvernsystemet Nasams senere. 

– Kongsberg kan nå skaffe deler fra flere hundre underleverandører slik at de kan produsere raskt når bestillingene kommer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG som først omtalte saken. 

Prosjektet skal bidra til å realisere ytterligere framtidige anskaffelser i et hurtigere tempo. 

Aktuelle komponenter anskaffes direkte fra Kongsberg Defence and Aerospace som eneleverandør av utskytningsenheter til NASAMS luftvernsystem. Prosjektets foreslåtte kostnadsramme er 941 mill. kroner inkludert usikkerhetsavsetning, gjennomføringskostnader og merverdiavgift. Prosjektets styringsramme er 872 mill. kroner inkludert gjennomføringskostnader og merverdiavgift, opplyses det i meldingen.

Stortinget må gi grønt lys til investeringen som er en del av en ny investeringsplan for Forsvaret. 

Kongsberg Gruppen opplyser i en pressemelding fredag at de planlegger å investere totalt 640 millioner kroner i økt produksjonskapasitet av missiler, hvorav norske myndigheter bidrar med 200 millioner kroner og EU bidrar med 10 millioner euro, rundt 115 millioner kroner.

Skarpskyting med Nasams på Nordmela rakettskytefelt i fjor. I dag kan ikke dette systemet bekjempe ballistiske missiler.
Les også

Denne kan bli løsningen på missil-problem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.