KRIGEN I UKRAINA

Vestlige land forsikrer: Ingen planer om å sende styrker til Ukraina

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier det ikke finnes planer om å sende Nato-styrker til Ukraina. Heller ikke USA tenker i slike baner, ifølge en amerikansk kilde. 

 NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på den årlige sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Javad Parsa / NTB
NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på den årlige sikkerhetskonferansen i München. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa/NTB
28. feb. 2024 - 07:15

Også en rekke europeiske land rykket tirsdag ut og avviste at det er aktuelt å sende vestlige styrker til det krigsherjede landet.

Årsaken var at Frankrikes president Emmanuel Macron dagen før ikke ville utelukke denne muligheten.

– Det er ingen enighet på dette stadiet om å sende bakkestyrker. Men ingenting bør utelukkes. Vi vil gjøre det som trengs for at Russland ikke skal vinne, sa Macron på et toppmøte i Paris.

Uttalelsen sendte sjokkbølger gjennom Europa, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen påpeker at det ikke er en umiddelbar fare for krig.
Les også

– Vi bør være bekymret

– Enige fra starten

En av deltakerne på toppmøtet i Paris var Tysklands statsminister Olaf Scholz. Han avviser muligheten for å sende vestlige styrker til Ukraina.

Scholz viser til at «det vi ble enige om helt fra starten», også «gjelder i framtida».

– Nemlig at det ikke skal være soldater på ukrainsk jord som er sendt dit fra europeiske land eller Nato-land, sier han.

Han oppfordrer i stedet Frankrike til å sende mer våpen. Frankrike er blant de vestlige landene som bidrar minst i forhold til folketallet.

Også landet som snart kan bli Natos ferskeste medlem – Sverige, heller kaldt vann i blodet på dem som måtte ønske vestlige forsterkninger i Ukraina. Dette ligger overhodet ikke i kortene i øyeblikket, sier statsminister Ulf Kristersson.

Frankrikes president Emmanuel Macron antyder at det kan bli aktuelt å sende Nato-styrker til Ukraina, men forslaget skytes ned av Nato, USA og andre Nato-land. <i>Foto:  Gonzalo Fuentes/Pool via AP</i>
Frankrikes president Emmanuel Macron antyder at det kan bli aktuelt å sende Nato-styrker til Ukraina, men forslaget skytes ned av Nato, USA og andre Nato-land. Foto:  Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Ikke krig mellom Nato og Russland

En talskvinne for Det hvite hus, Adrienne Watson, gjør det klart at USAs president Joe Biden ikke har noen planer om å sende styrker til Ukraina.

Og det har heller ikke forsvarsalliansen Nato.

– Det er ingen planer om å sende Nato-soldater til Ukraina, sier Jens Stoltenberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser også at Norge vil tilby Ukraina soldater eller annet militært personell.

– Poenget er at dette er ikke en krig mellom Nato og Russland, og skal heller ikke bli en krig mellom Nato og Russland, sier Støre til NTB.

Mindre kategorisk

Storbritannias statsminister Rishi Sunak uttaler seg litt mindre kategorisk.

– Vi har ingen planer om å foreta en storskala utstasjonering, sier han.

Sunak påpeker at Storbritannia allerede i dag har et lite antall personell i Ukraina som støtter ukrainske styrker. Dette dreier seg ifølge Sunak blant annet om medisinsk opplæring.

Heller ikke Litauen avviser ideen helt. Forsvarsminister Arvydas Anusauskas sier at det kunne bli aktuelt at litauiske styrker bidrar til å trene soldater i Ukraina, men at de aldri skal settes inn i kamp.

Kritikk på hjemmebane

Regjeringen i Spania gjør det klart at de ikke er tilhengere av å utstasjonere europeiske styrker i Ukraina.

Både Italia, Polen og Tsjekkia sier de ikke har noen planer om å sende egne styrker til det krigsherjede landet.

I Frankrike får Macron kritikk fra politiske motstandere både på ytre høyre og ytre venstre fløy. Sterkt venstreorienterte Jean-Luc Mélenchon kaller presidentens uttalelser for uansvarlig eskalering mellom to atommakter.

Russland er landet i verden med flest atomvåpen, og Frankrike er ett av to land i Vest-Europa som også har kjernefysiske våpen.

Det er avgjørende at våre allierte kjenner de klimatiske forholdene i Norden, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Han er fornøyd med øvelsen Nordic Response så langt.
Les også

Svensk-finske Nato-soldater «invaderte» Norge i historisk øvelse

Åpner for minerydding

Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands regjering, hevder vestlige soldater i Ukraina vil gjøre direkte konflikt mellom Russland og Nato uunngåelig.

– Disse landene må spørre seg om dette tjener deres eller deres borgeres interesse, sa Peskov tirsdag.

Frankrikes utenriksminister Stéphane Séjourné mener imidlertid at det er mulig å sende soldater til Ukraina uten å bli direkte involvert i krigen.

Som eksempler nevner Sejourne at vestlige soldater kan delta i minerydding, våpenproduksjon og cyber-relaterte operasjoner.

Også nyhetsbyrået AFP skriver at det er denne typen bidrag Macron ser for seg – ikke stridende styrker ved fronten.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han fortsatt ikke tror nå noen militær løsning på krigen i Ukraina.
Les også

Forsvarssjefen tar sjansen på litt mindre forsvar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.