KRIGEN I UKRAINA

Macron utelukker ikke å sende soldater til Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ikke vil utelukke å sende bakkestyrker til Ukraina. Han sier russisk nederlag er nødvendig for Europas sikkerhet. 

Frankrikes president Emmanuel Macron under en pressekonferanse i Elyséepalasset på mandag.
Frankrikes president Emmanuel Macron under en pressekonferanse i Elyséepalasset på mandag. Foto: Gonzalo Fuentes/AP
27. feb. 2024 - 07:24

Macron sier alle muligheter ble diskutert på det europeiske toppmøtet han arrangerte om Ukraina mandag.

– Det er ingen enighet på dette stadiet om å sende bakkestyrker. Men ingenting bør utelukkes. Vi vil gjøre det som trengs for at Russland ikke skal vinne, sier Macron, som hadde samlet ledere fra rundt 20 europeiske land i Paris.

Han sier landene er enige om å jobbe for å sanksjonere land som hjelper Russland med å omgå sanksjonene landet er ilagt som følge av krigen i Ukraina.

Han sa også at en ny koalisjon vil gå sammen for å forsyne Ukraina med mellom- og langdistanseraketter og bomber.

– Vi er overbevist om at sikkerheten og stabiliteten i Europa er avhengig av at Russland blir nedkjempet, sier den franske presidenten.

På møtet i Paris kunngjorde Nederlands statsminister Mark Rutte at hans land vil bidra med 100 millioner euro – drøyt 1,1 milliarder kroner – til et tsjekkisk initiativ for å kjøpe ammunisjon til Ukraina. Tsjekkias statsminister Petr Fiala sier rundt 15 land har vist interesse for initiativet.

Deres danske kollega Mette Frederiksen påpeker at det ligger mye ammunisjon på lagre rundt om i Europa som er mer til nytte i Ukraina.

– Her og nå er det viktigste at denne store gruppen er enige om å kjøpe og donere mer ammunisjon. Vi skal se hva som ligger på lagrene og som kan sendes av gårde med en gang, sier hun.

FILE - A Ukrainian soldier fires an RPG toward Russian positions at the frontline near Avdiivka, an eastern city where fierce battles against Russian forces have been taking place, in the Donetsk region, Ukraine, on April 28, 2023. Two years after Russia’s full-scale invasion captured nearly a quarter of the country, the stakes could not be higher for Kyiv. After a string of victories in the first year of the war, fortunes have turned for the Ukrainian military, which is dug in, outgunned and outnumbered against a more powerful opponent. (AP Photo/Libkos, File)
Les også

– Vi kommer til å vinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.