KLIMA

Veslemannen: NVE har aldri målt så store bevegelser som nå

Døgnhastigheten er oppe i 65 centimeter.

Faren for ras i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal er ekstremt stor, og bevegelsene i fjellpartiet bare fortsetter å øke. Ni beboere nedenfor fjellet Mannen er evakuert.
Faren for ras i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal er ekstremt stor, og bevegelsene i fjellpartiet bare fortsetter å øke. Ni beboere nedenfor fjellet Mannen er evakuert. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
13. sep. 2018 - 09:00
 

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er så store at det røde farenivået opprettholdes. NVEs geologer er overrasket over den voldsomme aktiviteten.

– Vi har tvilt oss fram til det røde farenivået, noe som har vist seg å være riktig. Det er overraskende at det har vært såpass store bevegelser, sa seksjonssjef Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) under en orientering sammen med ordføreren i Rauma og politiet i Rauma kulturhus i Åndalsnes torsdag formiddag.

Gjennom natten falt det mindre nedbør enn varslet, men selv 10 millimeter på ett døgn førte til at det ble registrert kraftige bevegelser både i den nedre og den øvre delen av fjellpartiet.

– De små mengdene som kom, har gitt veldig store reaksjoner i fjellet. Døgnhastigheten har vært over 60 centimeter i den øvre delen og 2 centimeter i den nedre delen. Denne hastigheten fortsetter torsdag – det er stor aktivitet i fjellet, sier Blikra.

– Betydelig økning i nedre del

Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til torsdag. Ni beboere i området er evakuert.

– Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, sier geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Disse bevegelsene er registrert i et ganske lite område i den øvre delen av fjellpartiet. I et større område av den øvre delen av Veslemannen er bevegelsene målt til rundt 15 centimeter i døgnet. Det er likevel bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

– Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på – den styrer om det kommer til å gå et ras – i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Umulig å vite når

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

– Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier geologen.

Fram til 3-4-tiden natt til torsdag hadde det kommet 3–4 millimeter nedbør som regn siden onsdag ettermiddag. Siden da har det vært opphold. Nedbøren kom som snø onsdag kveld, men gradestokken viste torsdag morgen 0,4 plussgrader på toppen.

– Det har kommet mindre nedbør enn varslet, og hittil 10 millimeter nedbør det siste døgnet. Fjellet reagerer altså svært kraftig på selv små nedbørsmengder. Det er fremdeles varslet mer nedbør de neste dagene, både som regn og snø. På bakgrunn av de store bevegelsene i fjellpartiet opprettholder NVE rødt farenivå for Veslemannen, fastslår NVE i torsdagens rapport om Veslemannen.

Sjuende evakuering

Ni beboere ble sent onsdag kveld evakuert fra området nedenfor fjellet Mannen etter at NVE økte farenivået til rødt. Det er sjuende gang beboerne må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

NVE holder en pressekonferanse sammen med kommunen klokken 10 på Rauma kulturhus i Åndalsnes torsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.