NYHETSBREV

Verdens største optiske sorteringsanlegg

Det optiske sorteringsanlegget på forbrenningsanlegget til Oslo kommune er verdens største, og det eneste med mekanisk forsortering.

28. nov. 2014 - 07:00
Vis mer

Sammen med et mindre anlegg på Haraldsrud kan Energigjenvinningsetaten i Oslo gjenvinne 410 000 tonn avfall per år. 132 000 tonn av dette er sortert optisk.

– Oslo har vært en sinke på sortering, først i 2012 sorterte alle husstander i Oslo søppelet sitt. Selv om vi kom sent i gang har vi nå et anlegg i verdensklasse, kunne Anders Norling, direktør for etaten, fortelle på Ifeas seminar Alarmhåndtering og kontrollromsløsninger.

Brenner britisk avfall

Anlegget ble bygget av flere grunner, én var søppelhåndtering, en annen var et ønske om å få ned bruken av elektrisitet som energikilde til oppvarming. Nå trenger anlegget mer avfall enn Oslos borgere klarer å levere. For kommende vinter er det laget en avtale med Storbritannia, og nå ligger 70 000 tonn britisk husholdningsavfall klart til å skuffes inn i ovnene for å produsere fjernvarme når temperaturene faller.

Før Norling og hans folk griper til britisk avfall må det hjemlige håndteres. Prosessen starter med en mekanisk forsortering som skiller mellom poser, og alt annet. Alt annet går så til mekanisk kildesortering. De resterende posene sendes så ut på en lang tur langs rullebånd i flere etasjer.

Den optiske sorteringen er levert av svenske Optibag. Det er installert fire kameraer. Nummer én og to skiller ut grønne poser med matavfall. Kamera tre håndterer blå poser med plast. Kamera nummer fire håndterer resten.

Alle er ikke like flinke til å sortere riktig. For plasten blir dette håndtert ved at de blåses over en barriere, der de letteste går over barrieren mens de som er for tunge fordi de inneholder mer enn plast, faller ned i en sjakt.

– For plast oppnår vi en renhet på 64.7 i vektprosent, forteller Norling.

Les om: Har bygget verdens råeste sorteringsanlegg

Med optisk sortering skilles plast, matavfall og restavfall. Sorteringsanlegget er levert av svenske Optibag.
Med optisk sortering skilles plast, matavfall og restavfall. Sorteringsanlegget er levert av svenske Optibag.

Driver busser

Matavfallet gir biogass og biogjødsel. Oslos befolkning produserer nok til å fôre 135 busser med gass og biogjødsel i tre forskjellige kvaliteter til 100 gårdsbruk i Oslos nærområder. Posene med restavfall leverer varme til 8000 husstander og 100 GWh strøm til byens skoler.

Forbrenningsprosessen forberedes med at avfallet er godt blandet. Når avfallet er sluppet ned i sjakten som fører til ovnen passerer det først en rist der primærluft pumpes inn fra undersiden. Den bidrar til å tørke avfallet. Mengden primærluft som pumpes inn styres av hvor vått og kompakt avfallet er. Litt høyere i ovnen pumpes sekundærluft inn. Den bidrar til en mer fullstendig forbrenning. Prinsippet er det samme som i såkalte rentbrennende vedovner til husholdningsbruk. Luften skaper også turbulens, som er viktig for å få fullstendig forbrenning.

Temperaturen ligger på mellom 850 og 1000 grader, typisk rundt 900. Oljebrennerne brukes kun til oppvarming av ovnene, og når de kjøres ned.

Les også: Ifea skal være en døråpner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.